Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Рекорден брой обучени спасители очаква тази година БЧК – Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:16 / 08.04.2013Коментари (0)790
Рекорден брой обучени спасители очаква тази година БЧК - Бургас, каза специалистът по водно спасяване към червенокръстката организация Васил Загорчев. По неговите думи, през тази година има по-засилен интерес към курсовете по водно спасяване.

"Само за три месеца ние сме организирали и провели 5 курса за водно спасяване. От тях един е голям курс от 22 души за открити водни площи и море. През април ще започнат още два курса за водни басейни. През май ще има организиран още един курс за спасители на открити водни площи и море. През юни също ще имаме обучителна дейност. Надяваме се преди началото на активния летен сезон до средата на юни да имаме около нови обучени 120 - 130 водни спасители, което за нас ще бъде рекордна бройка за Областен съвет на БЧК - Бургас, тъй като годишно обучаваме около 100 - 110 спасителя, а сега само за първото полугодие ще имаме значително надхвърляне на тази цифра", посочи той. Цената на курса е 160-170 лева, което е сравнително евтина такса за придобиване на правоспособност. По неговите думи пазарът за тази професия е доста широк. Това е добра възможност за работа през летния сезон, обясни той.

"Сблъскваме се с проблема за осигуряването на спасители за пълните четири месеца, тъй като по наредба сезонът трябва да започне не по-късно от 1 юни и да приключи не по-рано от 30 септември. Съгласно броя на обучените водни спасители през последните години има достатъчен ресурс. Въпросът с обезпечаването стои, когато не се осигурят достатъчно добри условия. Няма нужда в началото и края на сезона от пълно водно обезопасяване. Стопаните не могат да си позволяват по-големия разход да назначават пълен брой водни спасители, което пък рефлектира върху условията на труд и работна заплата, които се предоставят на работещите", посочи Загорчев. Той обясни, че не могат да се предложат добри заплати и не може да се набере необходимият брой водни спасители. "От страна на БЧК, ние сме подготвили и обучили достатъчен брой спасители. Само за последните 10 години над 5000 водни спасители, обучени само за море. Тези хора биха могли да бъдат ангажирани в трудовия процес по охрана на водните площи единствено ако им се осигурят адекватни условия на труд и добра работна заплата", допълни специалистът. Според него, не е значителна тази част от водните спасители, която отиват да практикуват в чужбина, тъй като престоят там е свързан и с повече разходи.

Традицията в Бургас е сезонът на плажа да се открива по време на абитуриентските балове. Да се надяваме, че и тази година ще бъда открит на 20 май, каза Николай Иванов, съпредседател на Асоциацията по водно спасяване и отговарящ за водно-спасителната дейност на плажа. 37 са спасителите на северната ивица в Бургас.

Предложените в наредба на Министерството на здравеопазването маски и латексови ръкавици за спасителите, според него са идея на Асоциацията по водно спасяване и са отпреди повече от две години. Според него неносенето на латексови ръкавици са предпоставка за много болести. Оранжевите шорти и тениска на спасителите, според Иванов, са вече доста остарели - в цял свят униформите са в бяло и червено. Според него трябва да се смени и флаговата ни сигнализация с европейската.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: