Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Реаниматори от Бургаската болница върнаха родилка от оня свят
Автор: Екип Burgas24.bg 10:57 / 04.04.2012Коментари (2)1119
©
Бременна жена на крачка от смъртта спасиха лекари от Отделението по реанимация в МБАЛ-Бургас. Заради рядка физиологична особеност на организма се наложило екипът да извърши почти невъзможна интубация (въвеждане на тръба в дихателните пътища по време на анестезия). В световен мащаб хората с такива физиологични особености са едва от 3% до 5% от цялото население на Земята и при тях интубацията на практика е невъзможна. Екипът в състав д-р Бойка Панова и д-р Даниела Люцканова обаче се справил блестящо и успял да спаси пациентката и бебето й от сигурна смърт.

32-годишната Е.Д. постъпва в лечебното заведение на 29 март, бременна в деветия месец. Наложило се е спешно секцио, при което упойката задължително е обща (пълна). Спиналната анестезия се поставя само при планови операции и в случая не е била възможна. При опитите за интубация екипът установява, че рядката анатомична особеност не позволява поставянето на стандартна тръба в дихателните пътища, наложило се е използване на други методики и техники с които разполагат само в една висококвалифицирана интензивна клиника каквато е бургаската реанимация.

"За щастие фаталният изход е избегнат и благодарение на професионализма на изявените бургаски специалисти и дългогодишния опит на лекарите от отделението по реанимация и майката и бебето са живи. Това е поредното доказателство за високото ниво на работа в нашата болница. Трябвало е да решават много бързо и са рискували много. Изказах специални благодарности на целия екип", каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД д-р Георги Матев, който също е анестезиолог по професия.

"Един от моите учители казваше - напрежението на анестезиолога, който поставя интубационната тръба в този момент може да се сравни с това на космонавт при излитането на ракета в космоса", каза д-р Даниела Люцканова от отделението по реанимация.

След операцията се включват и УНГ - екипи, които правят трахеостомия - въвеждане на специална тръбичка в трахеята чрез кожен разрез на шията за осигуряване на дишането. По този начин горните дихателни пътища се отделят от долните, за да могат да се възстановят от интубацията.

Два дни жената е дишала през канюлирания отвор на трахеята, но в момента единственото, което напомня за първото й раждане е малък козметичен шев на шията. Жената е родила момченце.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.04.2012 г.
0
 
 
Хвала на такива достойни ХОРА и ЛЕКАРИ,ЧОВЕЦИ!!!Нищо ,че не са светила,а обикновени доктори.
Aнонимен
на 04.04.2012 г.
0
 
 
Браво. Хубави новини. Нека са живи и здрави. Добри хора и професионалисти.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: