Расте броят на злоупотребяващите с алкохол ученици

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:36 / 24.03.2010
633
Все повече ученици употребяват алкохол и цигари, а все по-малко се хранят здравословно. Това показват данните от анкетно проучване за нивото на здравни знания, умения и нагласи и за идентификация на дефицити в знанията по превенция и контрол на туберкулозата. В анкетата са обхванати 258 ученици на възраст 15-17 год. от 5 бургаски училища, в които от години не е провеждано проучване по проблема.

На въпроса "Колко пъти се храните на ден?" - 42 ученици са отговорили, че се хранят по 1-2 пъти дневно, което е нездравословно при подрастващите, 125 ученици от анкетираните съобщават, че се хранят 3-4 пъти на ден, а 87 - повече от 4 пъти дневно. Близо 90% от децата, заявяват , че храната, която консумират, съдържа белтъчини /месо, мляко и млечни продукти/, витамини /плодове, плодови сокове, зеленчуци/. Според анкетата останалите около 10% се хранят нездравословно. А спортуващите деца са само 38,37%.

Относно въпроса за вредните навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол от подрастващите резултатите са обезпокоителни. 88 ученици отговарят, че пушат. От тях 56,81% пушат до 10 цигари дневно, 36,4% от 10 до 20 цигари дневно, 5,68% над 20 цигари дневно.

Тенденцията показва, че все повече ученици посягат към алкохола. От запитаните 258 деца 56 са признали, че пият. От тях най-голям процент предпочитат бира - 63,63%, но никак не са малко и децата, които злоупотребяват с концентрати - 27,27%. Най-малко почитатели сред учениците има виното - около 20%. Някои от употребяващите алкохол ученици, посочват, че са опитвали повече от един вид.

Освен нарастването на броя деца пушачи и употребяващи алкохол, друг нерадостен извод от проучването е ниската здравна култура на децата.

На 40 от анкетираните ученици, което е 15,51% не е известно, че при поява на суха кашлица, изпотяване, намаляване на телесното тегло, поява на температура и болки в гръдния кош трябва да потърсят консултация от лекар. Само 51,16% от децата са осведомени, че са имунизирани с БЦЖ ваксина. 43,80% от анкетираните не са наясно, че намалените защитни сили на организма са предпоставка за появата на болестта туберкулоза. Над 43% пък се нуждаят от повече здравна осведоменост по проблема туберкулоза.

Крайните изводи от проучването са, че по-голяма част от анкетираните ученици са запознати със заболяването. Дефицити се наблюдават в знанията им по отношение на това какво е здравословен начин на живот и провежданите имунизации срещу туберкулоза. Тревожен е фактът, че употреба на алкохол и цигари се наблюдава при 1/3 от тях.

Проучването е във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва днес. Тази година кампанията за отбелязване на 24 март ще се проведе под мотото „Продължаваме заедно срещу туберкулозата". Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословният начин на живот. От коварното заболяване миналата година са се заразили 247 по-малко в сравнение с предходната година. За Бургаски регион те са 158 и 6 починали.

Източник: в. "Компас"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).