Расте броят на загиналите мотористи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:08 / 14.02.2009
730
Експерти предлагат да се въведат нови категории АМ и А2, които да запълнят пропуските при подготовката на младите водачи

С 50% е нараснал броят на загиналите водачи на мотоциклети, сочи официалната статистика. На прага на сезона, в който рокерите излизат на пътя bTV потърси причината за инцидентите и как да бъде намален броят им.
Две трети от катастрофите в страната с мотор стават заради самите водачи. Преди няколко години Светлозар Ботев, зъболекар по професия, се е разминал на косъм със смъртта. Губи за секунда внимание, не може да вземе завоя, навлиза в насрещното движеща се кола и се блъска челно.

"Истинските проблеми започват оттам нататък. От осем месеца съм по болници, седем операции, и забравих за професията си общо взето", споделя Светлозар.

Според експерти една от основните причини за многото смъртни случаи на мотористи е ниската им квалификация, високата скорост и това, че карат без каски. Крачка напред в по-добрата подготовка на младите водачи на мотори на пътя са въведените допълнителни часове за шофиране в градска среда.

"Досега какво се случва 12 часа полигон и чупи си главата, но отговорността е твоя. Това е абсурдно да продължи, смята изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Володя Киров.

Според преподавателите обаче е нужно да се въведат още няколко нови категории АМ и А2, които да запълнят пропуските при подготовката на младите водачи в категория А и М - за мотопеди, мотоциклети и скутери, както и специална категория АТВ.

"По важното е хората да не излизат на пътя с М категория, а да управляват мотоциклет от 350 кубика, който един човек, който го е карал пет години трудно ще се справи с него", коментира председателят на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

От Съюза на преподавателите по авто -мото подготовка заявиха още, че се очаква двойно поскъпване на курсовете за категория А, но не уточниха от кога.

Източник: bTV


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).