РИОКОЗ проверява хляба и хлебните изделия
РИОКОЗ-Бургас извършва тематична проверка за оценка съответствието на хляба и хлебните изделия, за спазване изискванията за етикетиране и изискванията към използване на добавки в храните, както и изискванията за предоставяне на хранителна информация при етикетирането на храните. Проверките се извършват от експертите в отдел "Контрол на хранителни обекти и храни". Целта е да установи степента на внедряване на добрите хигиенни и добрите производствени практики. Проверяват се фирмените технологични документации за произвежданите изделия във връзка с наименованието на продукта, обявения състав и вложените суровини и показателите за качествения контрол, както и фирмения документ, придружаващ всяка произведена партида при предлагането на пазара. Проверяват се също така и транспортните средства, хигиената на персонала - лични здравни книжки и квалификация. Вземат се контролни проби за изследване от брашно - по органолептични показатели, влага, обща пепел на сухото вещество, пепел, неразтворима в солна киселина, киселинност по Нойман, мокър глутен, отпускане на глутена, от хляб - по органолептични показатели, влага на средата, киселинност по Нойман, готварска сол, от козунаци - оцветители. В хода на тематичната проверка за оценка на хляба и хлебните изделия и съответствието им със здравно- хигиенните и качествени показатели за контрол по фирмени технологични документации, бяха взети 12 проби от различен хляб и козунаци и 13 проби от различни видове брашна, включително и козуначен микс за лабораторни изследвания. Анализирани са различни видове хляб: пшеничен бял хляб, пшеничен типов хляб, ръжено-пшеничен хляб, хляб "Диета"-многозърнест, пълнозърнест хляб "Пиргос", хляб "черен-немски". От направените до момента лабораторни изследвания се установи, че всички проби хляб отговарят по органолептични показатели-външен вид, форма, цвят, състояние на средината, вкус, мирис, на нормите във фирмените стандартизационни документи. Всички изследвани проби отговарят на нормата и по показател „влага на средината", който характеризира степента на изпичане на хляба. В шест от пробите хляб се установи по-високо от заложеното във фирмената технологична документация съдържание на готварска сол. Издадени са четири предписания на производители.