РИОКОЗ: Над 30% от децата в Бургаско са със застлъстяване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:10 / 25.11.2009
552
30.2% от учениците в Бургаска област страдат от затлъстяване, каза д-р Полина Желева, старши инспектор в дирекция "Опазване на общественото здраве" в РИОКОЗ - Бургас. Данните са получени от общопрактикуващите лекари след извършването на профилактичните прегледи през 2008 година. Д-р Желева обаче уточни, че подадените към здравната инспекция данни от лекарите в някои общини са непълни и вероятно не отразяват реалната картина на проблема затлъстяване при децата. Дори и с тази информация обаче се наблюдава завишаване на броя ученици с наднормено тегло. Според анализа за 2007 година тогава техният брой е бил 24.6%, посочи д-р Желева. Продължава контролът на обектите за храна и напитки по Наредба №37 на здравното министерство, каза д-р Желева. За първия месец на действието на наредбата за здравословното хранене на учениците след 15 септември са издадени 64 предписания на такива обекти. Проверени са всички павилиони, бюфети, автомати за напитки. Съставени са два акта за неизпълнение на предписанията. Издадени са и 5 предписания на новооткрити обекти, посочи д-р Павлина Желева.

Тази година за четвърти път се отбелязва Седмицата за борба със затлъстяването. В рамките на информационната кампания РИОКОЗ разкри кабинет за определяне индекса на телесната маса. За първите два дни на седмицата 122 бургазлии са посетили здравната инспекция. Основната част от тях са жени, уточни д-р Желева. Потърсилите консултации са на възраст между 30 до 55.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).