Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Първите зимуващи птици пристигнаха в Бургаските езера
Автор: Екип Burgas24.bg 15:02 / 06.10.2011Коментари (0)837
Първите зимуващи птици пристигнаха в Бургаските езера. Наблюденията са направени от доброволци на БДЗП при редовния мониторинг на състоянието на езерата и техните обитатели през септември. Във водите на езерата вече се хранят качулатата потапница, фишът, шилоопашатата патица и зимното бърне. Тези видове се срещат у нас само през зимата. Присъствието им в Бургаските езера, означава че те вече се подготвят за презимуването си. Рано на пролет ще се отправят към местата, където се размножават.

Кафявоглавата потапница е била най-многочислената сред видовете в края на миналия месец в езерата на морския град. Почти 5 000 са преброените екземпляри. Това е видът, който е поставял рекорди по численост в езерото Вая. Там са наблюдавани около 80 000 птици от вида. Броят на кафявоглавите потапници, които ще зимуват при нас, ще продължи да нараства през следващите месеци.

Преди да излетят към Африка в Атанасовско езеро са наблюдавани между 3 - 4 000 розови пеликана. В последните дни на септември броят им е намалял до 784 екземпляра. В езерата на Бургас през студената зима ще останат само къдроглавите пеликани.

Многобройни в момента са белочелите водни кокошки, по-известни като лиски, във солените и сладки води на езерата. Повече от 3 500 птици от вида са видени от орнитолозите през топлите дни на септември.

Все още продължава есенната миграцията на птиците по пътят им Виа Понтика. Преди броени дни бяха видени и последните 21 черни щъркела, отиващи на юг към Африка. Следват ги и мигриращите хищни птици - 182 обикновени мишелова бяха видени за един ден над защитена местност "Пода". Те използват топлите въздушния течения, за да изминат по-лесно големите разстояния, които прелитат. Голяма част от популацията на обикновеният мишелов ще остане да зимува у нас. Това са птиците, които всяка зима наблюдаваме кацнали на голите крайпътни дървета, дебнейки дребни бозайници или птици, станали жертва на автомобилите.

Най-интересните наблюдения направени от орнитолозите в езерата на Бургас, по време на мониторинга, извършван по проект "Живот за Бургаските езера" към програма LIFE+ на ЕС, са сокол елеонора и пъстроопашат крайбрежен бекас. И двата вида са редки мигранти за България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: