Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Първата международна олимпиада по изкуствен интелект ще бъде открита в ДТ "Адриана Будевска"
Автор: Екип Burgas24.bg 15:59 / 06.08.2024Коментари (0)1416
©
Само броени дни остават до 10 август, когато над 300 участници и гости ще минат по червения килим под съпровода на Бургаския духов оркестър в 14.30 часа пред ДТ "Адриана Будевска“ за откриването на Първата международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI, чиито домакин между 9-15 август ще бъде Бургас.

За участие в олимпиадата в морския град ще пристигнат общо 44 отбора от 40 държави от 6 континента, два от които са български. Всеки IOAI отбор се състои от четирима ученици, които с подкрепата на един ръководител работят по темите на олимпиадата в седмиците преди състезанието, като за участието те се подготвят още от юни от реномирани учени в областта.

Церемонията по откриването ще започне със сценичен пърформанс, реализиран от elektrick.me и ще продължи със специалното участие на звездата на съвременната българска музикална сцена Мария Илиева. Веднага след това ще има кратко представяне на всички отбори, които ще участват в олимпиадата, както и на нейните основатели и членовете на журито на сцената. Откриващата церемония ще продължи с полагане на клетва от членовете на журито и от участниците в предстоящото състезание и ще завърши с български народни танци в изпълнение на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа“.

В неделя, 11 август, от 10.00 до 18.00 часа в ППМГ "Акад. Никола Обрешков“ и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията“ ще се състои първия състезателен ден, в който участниците ще премерят знания в научния етап с фокус върху машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение - най-широко застъпените теми в академичните среди и бизнеса. В тази част участниците ще се разглеждат сериозни изследователски казуси.

IOAI 2024 включва и конферентна част, която ще се проведе на 12 август /понеделник/ от 10.00 до 14.00 часа в Международния конгресен център, когато отборите и гостите на олимпиадата ще имат възможността да чуят вълнуващи лекции и да участват в практически сесии /уъркшопи/ по актуални теми от изкуствения интелект. Веднага след конференцията участниците ще могат да се разходят до плажа и да разгледат забележителностите на Бургас.

На следващия ден – 13 август, от 10.00 до 15.00 часа участниците ще се премерят умения в практическия кръг от олимпиадата, като ще имат възможност да работят с избрано от тях приложение за изкуствен интелект и ще имат за задача да създадат широко разбираем продукт – аудио, видео или изображение. След това учениците ще отпътуват за Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле“, където ще се запознаят с рибарските традиции и обичаи.

На 14 август от 14.30 часа в Конгресния център ще се състои церемонията по награждаване на отборите и закриване на Международната олимпиада по изкуствен интелект.

В съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети. Част от тях са Университетът за изкуствен интелект Мохамед бин Зайед в Абу Даби, университетът в Копенхаген и Оксфорд, както и институтът INSAIT към Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Основен партньор е Google, а домакин на събитието е бургаската Професионална природоматематическа гимназия "Акад. Н. Обрешков“.

Събитието се организира от фондация ЛЕРАИ, с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България. Партньори и спонсори на олимпиадата са институции, неправителствени организации и компании от цял свят.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: