Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Психолози помагат на лекарите да искат от близки даряване на органи
Автор: Екип Burgas24.bg 17:30 / 25.11.2010Коментари (1)553
© Burgas24.bg
Психолози ще помагат на лекарите в бургаската реанимация да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. В отделението вече е предвиден и специален кабинет, който ще се оборудва по подходящ начин така, че близките да се чувстват уютно, когато разговарят с медиците на тази сложна и деликатна тема. Целта е хората да бъдат убедени, че органите на техния починал близък могат да спасят нечий чужд живот. "Разговорите с близките трябва да бъдат в спокойна обстановка, защото това е трудно решение", обясни координаторът по донорство и трансплантации в Бургаска област д-р Димитър Шерденов, анестезиолог в Отделението по анестезиология и интензивна грижа в МБАЛ-Бургас. Това е единственото отделение в цялата Бургаска област, в което се правят експлантации (изваждане) на органи. Областната болница има сертификат да подготвя донори, като трансплантациите стават в София. В България се правят само три вида - на бъбреци, черен дроб и сърце, като реанимацията на Бургаската болница осигурява условия за експлантации на бъбреци. "Целта на нашата база е да установим потенциални донори и след доказване на мозъчна смърт да ги подготвим за експлантация. Това става единствено след съгласие на близките. След това идва екип от София и експлантира, органите се отнасят в София, където друг екип ги трансплантира", добавя д-р Шерденов.Те се изпращат в "Лозенец", Военномедицинска академия" и "Пирогов", където се извършва самата трансплантация.

Политиката на Министерството на здравеопазването е в процеса да участват различни екипи - един експлантира, друг трансплантира. Д-р Шерденов е и председател на комисията по установяване на мозъчната смърт на пациента, която се състои от анестезиолог - реаниматор, неврохирург и специалист по образна диагностика. Единственото звено в МБАЛ-Бургас, където може да се позиционира потенциален донор е реанимацията. Национална среща събра преди ден в столицата всички координатори по донорство в страната. Тя се свиква от Агенцията по трансплантации и тази година е била под ръководството на новия изпълнителен директор д-р Теодора Джелева. Констатациите от срещата са, че за съжаление донорството в България изостава. На срещата е бил показан френският опит в лицето на д-р Ламот, който е анестезиолог - реаниматор. Разликата с България е, че там базите са много повече и това позволява на едно място да се извършва и експлантация, и трансплантация.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само да не стане така ,че после да си патим,а не да се лекуваме.В света има не малко случаи,които са показателни с ъс злоупотребата на хората.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: