Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Псевдоеколози отново срещу Spirit of Burgas
Автор: Екип Burgas24.bg 09:22 / 12.08.2010Коментари (0)959
©
"Мръсната" морска градина ден след феста през 2009-а
Поредните "екозащитници" надигнаха вой в Бургас. В съобщение до медиите разтревожени бургазлии съобщават, че мястото на фестивала Spirit of Burgas не е на централния плаж, предаде репортер на Burgas24.bg. Според тях районът ще остане много замърсен след феста и ще бъдат нанесени непоправими щети в Морската градина. Подобно недоволство имаше и миналата година, въпреки че ден след края на фестивала, в района около централния плаж и градинките нямаше и спомен от това, че тук преди това е имало 30 000 души. Ето и съобщението:

Търпението и толерантността на бургазлии за пореден път ще бъдат поставени на изпитание в края на седмицата, когато стартира третото по ред издание на фестивала "Spirit of Burgas". Струпването в крайморския град на голям брой почитатели на музикалната проява, разположения на Централния бургаски плаж къмпинг, както и шума от откритите седем фестивални сцени, ще тестват нервите на живеещите в супер-центъра на града бургазлии и възможностите на над 360-те души, ангажирани с опазване сигурността на публиката.

Мащабният фестивал се очаква да събере 20 % повече посетители от миналогодишното издание, уважено в трите си вечери от общо между 30 и 35 000 души от страната и чужбина. Проблемът с настаняването на почитателите на "Spirit of Burgas" отново ще е на дневен ред, защото предвидения къмпинг е с капацитет само от 5 000 места, което неминуемо ще доведе до хаотично къмпингуване в Морската градина на Бургас, а оттук и образуването на камари боклук и отпадъчни биологични продукти. Опасенията на бургаските еколози, споделени в отворено писмо през 2009 год., за нанасяне на значими екологични щети върху уникалната Морска градина и прилежащата й плажна ивица, отново са налице.

Въпреки обявената информация, че цялостната организация ще заеме само Централния бургаски плаж, на практика блокирана се оказа южната територия на Приморския парк, където са ситуирани : сцени, барове, заведения за хранене, обслужващи звена, къмпинг, тежкотоварни камиони и преносими каравани за персонала. В блокада се озоваха и обитателите на жилища, отстоящи на хвърлей от "Spirit of Burgas", които се проверяват нееднократно от частните охранители на фестивала, а на автомобилите им не се разрешава паркиране в зоната. Драконовските мерки ще продължат до 17 август, като за щетите по парковата част, алеите и уникалната флора на Морската градината отново няма да има виновни. Кой обаче ще компенсира обикновените бургазлии и гостите на града, решили да посетят "отцепения плаж" в дните на фестивалната седмица? Свободният им достъп е отрязан от две частни охранителни фирми, чийто възможности тепърва ще бъдат тествани в първия фестивален ден - пикът в "Spirit of Burgas" ще е изявата на "Продиджи", за която се очаква мощен наплива на меломани от Англия и Скандинавието, познати с емоционалните си и невъздържани прояви. Вероятно това е и повода британския консул Джон О`Шонеси да присъства лично в Бургас и през трите фестивални дни, оказвайки съдействие при обслужване на британските фенове.

В редиците на почитателите на "Spirit of Burgas" освен българи ще се включат сърби, румънци и гърци, много от които ще използват личен транспорт за да стигнат до Южното Черноморие. Проблемите с паркирането и задръстванията на пътните артерии в най-натоварената част на Бургас, на които се натъкнаха през изминалите две години жителите и почитателите на "Spirit of Burgas", едва ли ще бъдат решени от организаторите, които заявиха, че ще създадат специални зони за паркиране по ул. "Булаир". Като се има в предвид дължината на самата улица вероятните парко-места в най-добрия случай няма да надхвърлят 200 броя.

Живеещите в близост до фестивалната зона изказват опасения, че новата 25-метрова сцена, специално изградена за изявата на "Продиджи", ще създаде три пъти по-мощен звук и светлинни ефекти и за поред път ще провали нощната тишина на Бургас. Въпреки пренасочването на звука в посока морето, гражданите с право се страхуват от безсънните нощи, припомняйки си шумовите атаки от предишните издания на "Spirit of Burgas". Гражданското недоволство трудно ще бъде туширано, още повече че назряват важни въпроси, като :
- Кой отговоря за унищожаването на парковата част на уникалната Морска градина и за възстановяването й, след щурма на меломаните?
- Кой заплаща и къде са курортните такси за построения против всякакви правила къмпинг на плажа?
- Какви приходи влизат в касата на Община Бургас, защото само за титли и слава не си струва града да бъде тероризиран от музика и децибели?
- По какъв критерия се избира фирмата, извършваща кетъринг във фестивалното градче и как общинския съветник Ваклин Стойновски, активно прокламиращ липсата на всякаква търговска дейност, изведнъж осъмна с апетитната хапка?
- Не е ли време да се помисли за по-подходящо място на "Spirit of Burgas", където са налице подходящи условия за провеждане на шумното музикално събитие, паркоместа и възможности за настаняване и къмпингуване, а звуковата инвазия няма да смущава никого.




Още по темата: общо новини по темата: 55
05.11.2010 »
14.10.2010 »
07.10.2010 »
22.09.2010 »
21.09.2010 »
20.08.2010 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: