Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проведоха обществено обсъждане на Проекта на закон за виното и спиртните напитки
Автор: Екип Burgas24.bg 13:11 / 06.02.2012Коментари (0)516
©
"Оценям законопроекта за виното и спиртните напитки, който разгледахме днес като добър. Той защитава всички производители и хората от този бранш, а ние като народни представители от Бургаска област имаме възможност да изслушаме всички аргументи, по които да поискаме промени в текстовете преди законопроектът да бъде окончателно приет". Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Стоян Гюзелев по време на публичното обсъждане на "Проект на закон за виното и спиртните напитки", което се проведе днес в Бургас.

Срещата бе организирана по негова инициатива. В залата на Областна администрация присъстваха още народните представители Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Йорданова и Галина Милева. В дискусията взеха участие производители на вино и спиртни напитки от региона, както и представители на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), Агенция "Митници"- Бургас, Областна дирекция "Земеделие", Областна агенция по безопасност на храните и др.

"Това е третата по рода си среща с грозде и винопроизводители в страната и е полезна, защото по този начин получаваме разумни предложения и съвети. Целта на промените е след вкарване на тези нови текстове в закона, да се повиши конкурентноспособността на винопроизводителите, създаване на лозаро-винарски режим, базиран на ясни, прости и ефективни правила, както и възстановяване на старите и създаването на нови пазари на българските вина", сподели Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Той обясни пред присъстващите, че с този законопроект за виното и спиртните напитки се въвеждат нови категории лозаро-винарски продукти. Това ще бъдат вината със защитено наименование за произход, защитено биографско указание и сортови вина. С новия Закон за виното и спиртните напитки ще настъпят и редица облекчения за производителите, свързани с нормативните актове и документацията.

"Ще бъде изработен правилник за прилагането на новия закон, в който всеки член ще бъде разгледан детайлно. Нормативните актове са сведени до 2, а броят дневници, които досега се водеха, се хармонизират с дневниците на Агенция "Митници" и стават три. За по-доброто управление и прилагане на законодателството, ще се поддържа лозарски регистър", коментираха представителите на ИАЛВ.

Директорът на Агенция "Митници" - Бургас Валери Стефанов обърна внимание и на така наречените "малки обекти", за които трябва да бъде определен срок, в които да изпълняват дейността си по производството на вино и спиртни напитки. За момента предложението е те да реализират продукцията си от септември до януари.

В края на срещата Красимир Коев призова всички заинтересовани лица от бранша да проявяват по-голяма активност и да се информират непрекъснато за възможностите за финансиране с евросредства.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: