Проведоха обществено обсъждане на Проекта на закон за виното и спиртните напитки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:11 / 06.02.2012
511
"Оценям законопроекта за виното и спиртните напитки, който разгледахме днес като добър. Той защитава всички производители и хората от този бранш, а ние като народни представители от Бургаска област имаме възможност да изслушаме всички аргументи, по които да поискаме промени в текстовете преди законопроектът да бъде окончателно приет". Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Стоян Гюзелев по време на публичното обсъждане на "Проект на закон за виното и спиртните напитки", което се проведе днес в Бургас.

Срещата бе организирана по негова инициатива. В залата на Областна администрация присъстваха още народните представители Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Йорданова и Галина Милева. В дискусията взеха участие производители на вино и спиртни напитки от региона, както и представители на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), Агенция "Митници"- Бургас, Областна дирекция "Земеделие", Областна агенция по безопасност на храните и др.

"Това е третата по рода си среща с грозде и винопроизводители в страната и е полезна, защото по този начин получаваме разумни предложения и съвети. Целта на промените е след вкарване на тези нови текстове в закона, да се повиши конкурентноспособността на винопроизводителите, създаване на лозаро-винарски режим, базиран на ясни, прости и ефективни правила, както и възстановяване на старите и създаването на нови пазари на българските вина", сподели Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

Той обясни пред присъстващите, че с този законопроект за виното и спиртните напитки се въвеждат нови категории лозаро-винарски продукти. Това ще бъдат вината със защитено наименование за произход, защитено биографско указание и сортови вина. С новия Закон за виното и спиртните напитки ще настъпят и редица облекчения за производителите, свързани с нормативните актове и документацията.

"Ще бъде изработен правилник за прилагането на новия закон, в който всеки член ще бъде разгледан детайлно. Нормативните актове са сведени до 2, а броят дневници, които досега се водеха, се хармонизират с дневниците на Агенция "Митници" и стават три. За по-доброто управление и прилагане на законодателството, ще се поддържа лозарски регистър", коментираха представителите на ИАЛВ.

Директорът на Агенция "Митници" - Бургас Валери Стефанов обърна внимание и на така наречените "малки обекти", за които трябва да бъде определен срок, в които да изпълняват дейността си по производството на вино и спиртни напитки. За момента предложението е те да реализират продукцията си от септември до януари.

В края на срещата Красимир Коев призова всички заинтересовани лица от бранша да проявяват по-голяма активност и да се информират непрекъснато за възможностите за финансиране с евросредства.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).