Проведе се кръгла маса по повод инцидентите с деца от "Коджакафалията"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:33 / 09.04.2009
901
Съветниците на „Атака" в Бургас инициираха кръгла маса по проблемите на Дома за деца лишени от родителски грижи „Ал. Г. Коджакафалията". Повод за дискусията станаха зачестилите през последните месеци случаи с антиобществени прояви на деца от сиропиталището. Според общинските съветници от „Атака"се наблюдава тревожна тенденция, която води до мисълта, че отговорните институции и обществото трудно се справят със създалата се ситуация.

По време на кръглата маса отново бяха припомнени инцидентите, за които обществото е информирано с ударената възпитателка Анка Анакиева от възпитаника на дома Стефан Момчев, момичето от дома, което твърди, че възпитател й е пукнал главата , както и с изчезването на 15-годишно момче, твърдящо, че е изнасилено от таксиметров шофьор.
Голяма част от резултатите от полицейските разследвания сочат, че в повечето от случаите възпитаниците на дома силно преувеличават фактите и не винаги отговарят на действителността.

Тревожно е, че продължават случаите на просия, кражби и на проституция от страна на децата- акцентира общинският съветник и журналист Валентин Касабов.

От „Атака" предлагат по-ефективно взаимодействие между отговорните институции, имащи връзка с дома. За пореден път те настояха сиропиталището да бъде преместено извън града. Според директора на ДДЛРГ „Aл. Г. Коджакафалията" Йордан Тодоров най-сериозен е проблемът с това, че децата не ходят на училище.

Директорът на „Социално подпомагане" Вълчо Вълчев сподели,че крайната мярка срещу децата-нарушители според действащите у нас закони е преместването им в друга институция.

В момента към дирекцията има оценени десет приемни семейства, където са настанени осем деца. Проблем при децата в ДДЛРГ е, че те не са пълни сираци, а имат родители, не са предоставили попълнена декларация,че детето им може да бъде осиновено. Проблем, който води до това децата да остават в сиропиталището да навършване на 18 години. Към настоящият момент в „Ал. Г. Коджакафалията" се отглеждат и възпитават 67 деца.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
09.06.2009 Изчезна дете от Коджакафалията, участвало във филма Баклава
03.06.2009 Глобяват с 3500 лв. режисьора на филма „Баклава”
01.04.2009 67 предписания за Коджакафалията от агенцията за закрила на детето
30.03.2009 Прокуратурата разследва случая с изчезналото от Коджакафалията дете
30.03.2009 Полицията е извършила претърсване на дома на таксиметровият шофьор, обвинен в насилване
30.03.2009 Таксиджия отвлича, насилва и бие 15-годишен от Коджакафалията
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).