Промените в Закона за рибарство дискутираха в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:12 / 20.06.2011
568
В Бургас се проведе среща-дискусия за изменение и допълнение на Закона за рибарство и аквакултури. Местата в голямата зала на Областна управа - Бургас бяха недостатъчни за всички желаещи да присъстват на срещата, която се организира по инициатива на бургаски народни представители. На срещата присъстваха зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, новият директор на ИАРА Ивайло Беров, представители на риболовни фирми, рибарски сдружения от Несебър, Поморие, Бургас, Созопол , Приморско и Царево, експерти.

Законопроекта за изменение на Закона за рибарство и аквакултури вече е публикуван на страницата на Народното събрание. До седмица участниците в дискусията трябва писмено да дадат своите предложения, след което народните представители ще внесат необходимите поправки за следващото обсъждане на промените, каза в началото на срещата депутатът Стоян Гюзелев.

Зам. министър Цветан Димитров каза ,че на редица срещи са били обсъждани промените, имало е различни предложения и мнения, нерядко противоречиви. Той посочи, че през последните години много неща са се променили. "На този закон от 2001- 2002 година през последните няколко години са правени редица палеативни промени, които касаят инцидентни случаи, за решаване на един или друг проблем.След 2007 година закона показа ,че много неща в него не са в синхрон с това ,което правят останалите държави особено в Европейски съюз и не е в синхрон с други стопански сектори в икономиката,следствие на което се роди тази инициатива и вече година се водят преговори с браншови организации със засегнати други страни. В крайна сметка той е на финалната права и се надявам да изчистим визията си " каза зам.-министър Димитров .

Основните причини поради които закона е променен е да се избегне нелоялната конкуренция в сектора и контрол върху стопанската дейност на всички участници, както и усилията на правителството през последните години за въвеждане на проследяемост върху цялата верига, посочи Димитров. Тъй като рибата е продукт, който се поставя на трапезата на българина този закон има и по-тясна координация с ветеринарните органи. В закона е отделено и подобаващо внимание на аквакултурите.

"В общата рибарска политика аквакултурите се издигат на едно по-сериозно ниво. Очакванията са, че в новата рибарска политика, която предстои да действа след 2013 аквакултурите ще заемат едно значително място както за финансиране , така и като икономическа тежест за всяка една от държавите членки. В следствие на което ние трябва от сега да започнем да идентифицираме субектите , правилата с държавата и контролните органи, с областна администрация, с общинските власти. Именно за това има и някои текстове ,които според нас касаят и някои нерешени проблеми", каза още зам.министър Цветан Димитров.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).