Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Промени в закона за собствеността на държавни имоти в курортите иска областният
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 27.04.2009Коментари (0)802
© Burgas24.bg
Поземлени имоти частна държавна собственост, в които от датата на влизането в сила на параграф 42 от закона за общинската собственост е започнало или реализирано курортно строителство-собственост на физически или юридически лица, правоприемащи на бивши държавни или кооперативни предприятия да преминат в собственост на общините. Това предлага областния управител Любомир Пантелеев с промени в ЗОС, които ще бъдат предоставени за разглеждане в НС.

Целта на предлагания законопроект е преодоляване на съществуващи проблеми със собствеността и управлението на имоти на територията на общините с устойчиво развит туризъм, застроени с почивни бази на бивши държавни предприятия, впоследствие преобразувани в търговски дружества и приватизирани. Според мотивите: застроените и незастроени парцели и имоти - частна държавна собственост, отредени за жилищно строителство и за обществени и благоустройствени мероприятия на общините, съгласно предвижданията на действащите към датата на влизането в сила но този закон подробни градоустройствени планове, преминават в собственост на общините, т.е. въведенията от законодателя критарий за разграничението на държавната и общинска собственост е предназначението, отреждането на парцелите, съгласно действащите ПГП. Според Пантелеев при сега действащия закон е налице празнота е довело до различен подход от страна на общините по отношение собствеността върху имотите, застроени с почивни бази. В повечето случаи кметовете на общини не са подали на областните управители необходимата информация за актуалния градоустройствен статут на имотите, а след одобряването и влизането в сила на съответните планове и кадастрални карти, са регистрирали собствеността  върху имотите като общинска и фактически са осъществявали действия по управлението им. Налице е информация и за сключени от общините договори за продажба на прилежащите терени към сгради за почивни бази. Решаването на възникналия спор между общините и държавата конфликт по съдебен начин изисква продължително време и е свързано с разход на кадрови и финансов ресурс за сметка на държавния и общински бюджет.
Като друг мотив областния управител посочи назряващата икономическа криза.

Според Пантелеев само на територията на Бургаска област с този проект за промени в Закона за общинската собственост ще бъдат решени спорните въпроси за прилежащите терени най-малко на 150 обекта.

През следващите дни губернатора ще запознае с проекта за закон кметовете от Бургаска област и националното сдружение на общините. Той се надява на силното бургаско лоби в парламента за по-бързо влизане на предложението в пленарна зала и се надява промените и допълненията в ЗОС да бъдат приети преди края на мандата на това народно събрание.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Градският транспорт в София
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: