Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Програма за правилна употреба на антибиотици влиза в клиничните пътеки на болницата
Автор: Екип Burgas24.bg 13:56 / 10.02.2011Коментари (0)692
© Burgas24.bg
Програма за правилна употреба на атибиотици, която ще намали до минимум резистентността (устойчивостта) към тях влиза в клиничните пътеки на Бургаската болница. Това предаде репортер на Burgas24.bg.

Програмата за профилактика на антимикробната резистентност се изпълнява повече от 10 години в болницата, но досега информацията от нея е имала само препоръчителен характер. След включването й в клиничните пътеки, което ще стане до месец, тя ще бъде задължителна.

Целта е лечението на пациентите да се провежда, като се използва информация за това кои са най-честите микробиологични причинители в нашия район и от кои антибиотици се повлияват най-добре.

"Едно микробиологично изследване трае 2-3 дни, а това е много време за пациента. Особено в случаите когато не може да се изолира микробиологичен причинител и на тази основа да се определи лечение. Като разполагаме с данните от програмата ние даваме препоръка с какво да започне то", казва д-р Петранка Стаматова - началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ-Бургас и автор на програмата.

За определяне на най-подходящото лечение спомага наблюдение върху пациентите на МБАЛ-Бургас, което дава обобщена информация за болничната резистентност. Самата болнична резистентност включва информация за вирусите и техните щамове, които се срещат в нашата част на страната и се различават от другите райони.

"Непрекъснато се проявяват нов тип резистентности. Колкото повече атакуваме микробите с антибиотици, толково повече те се съпротивляват на тях и стават устойчиви. По този начин антибиотиците спират да действат. Целта на програмата е да ограничи резистентността чрез използване на най-подходящите антибиотици и тяхното дозиране. Това води до подобряване на лечението на пациентите. За съжаление тя не може напълно да се премахне, но може да се контролира", допълва д-р Петранка Стаматова.

Програмата за контрол и профилактика на антимикробната резистентност е част от Националната програма за контрол на антибиотичната резистентност. Бургаската болница, като всички големи болници в страната участва в този котрол като изпраща информация за различни микробиологични причинители на болести от района в Националния център по заразни и паразитни болести. Информацията включва само тукашни щамове и резистентности. Референтният център, който е разположен там обобщава резултатите от антибиотичната резистентност в цялата страна. Информацията за резистентността в национален мащаб е част от Европейската програма за контрол на резистентността към антибиотици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: