Проф. д-р Петко Чобанов - избран за Президент на Бургаския свободен университет

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:46 / 08.02.2010
1176
На свое заседание от 6 февруари 2010 година върховният орган за управление на БСУ, Настоятелството, въведе нова управленска структура на университета. Тя е в съответствие със структурата на управление на водещите университети в Европа и САЩ. Настоятелството на БСУ избра проф. д-р Петко Чобанов за Президент на Бургаския свободен университет.

Подобно на управленските структури на най-добрите висши училища, Президентът на БСУ ще отговаря за цялостната дейност на университета и за стратегията на неговото развитие. Той ще председателства Настоятелството и пряко ще ръководи административната, стопанската и финансовата дейност. Президентът ще се подпомага от Ректора на БСУ. Ректорът ще отговаря за академичната дейност - учебната и научноизследователската. По предложение на проф. д-р Петко Чобанов Настоятелството избра за Ректор проф. д-р Васил Янков, досегашен зам.-ректор по учебната дейност.

Досега проф. Чобанов отговаряше за академичната, административната, финансовата и стопанската дейност в университета. В докладна записка до Настоятелството той обоснова налагащите се промени и необходимостта от разделяне на академичната от останалите дейности. За кратката си история Бургаският свободен университет се превърна в най-голямото висше училище в Югоизточна България, в което се обучават над 7000 студенти, с разностранна академична, научноизследователска и международна дейност. Университетът притежава уникална учебна сграда, пред пускане в експлоатация е модерно общежитие за студенти и преподаватели. Успешното и ефективно управление на такава голяма структура изискват модерни механизми. Затова бе предложен моделът на управление на най-успешните университети.

В Бургаския свободен университет продължават изборните процедури. В скоро време новоизбраният Академичен съвет ще избере заместник-ректорите и деканите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).