Проектът за услугата "Личен асистент" надгражда съществуващите до сега програми

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:27 / 19.11.2010
701
Проектът "Подкрепа за достоен живот", чрез който Агенцията за социално подпомагане, в партньорство с общините, ще предоставя социалната услуга "Личен асистент" за лица и деца с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват сами стартира ноември месец 2010 година. "Проектът идва да надгради сега действащите програми. Това е националната програма "Асистенти за хора с увреждания" и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", каза Тони Костова, директор на РДСП- Бургас.

По нейните думи включването на лица и деца с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват сами ще се реализира в три етапа. Първият етап е започнал на 08.11.2010 година и ще бъде до 22.11.2010 година. През този период ще се подават заявления на кандидат-потребителите и кандидатите за лични асистенти за включване в Проекта до екипа на общинско ниво като предоставянето на услугата е за период от 14 месеца, считани от 10.01.2011 година. "В първия етап ще бъде акцентирано на тези лица и деца, които са отпаднали като потребители от услугата "Личен асистент" от националната програма "Асистенти с хора с увреждания", каза още Костова. Вторият етап ще започне от 10.01.2011 година и ще продължи до 24.01.2011 година. Ще се подават заявления на кандидат-потребитрелите и кандидатите за лични асистенти за включване в проекта до екипа на общинскло ниво като предоставянето на услугата е за период от 12 месеца, считано от 10.03.2011 година. " Във втория тап ще се акцентира върху потребителите, които са отпаднали от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" фаза 2", допълни директорът. Третият етап ще започне от 08.11.2011 година до 22.11.2011 година и ще се подават заявления на кандидат-потребителите и кандидатите за лични асистенти за включване в проекта до екипа на общинсло ниво като предоставянето на услугата е за период от 2 месеца, считано от 08.01.2012 година. " В третития етап ще се акцентира върху всички кандидат-потребители, които не са били обхванати през първите два периода. Интересното в случая е по отношение на етапите- какви квоти са спуснати.За първия етап квотите са по-малко. Те се изчисляват в часове. За Бургаски регион са одобрени 9 720 месечни часове, които са съотнесени към 81 лица при шестчасов работен ден", уточни Костова. Тя уточни, че за лични асистенти могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст и трябва да отговарят на едно от следните изисквания: да са безработни, да бъдат трудово заети, наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд или да бъдат неактивни9 студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране- в трудоспособна възраст), които могат да извършват допълнителен почасов труд.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).