Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Проблемите на миграцията бяха обсъдени на кръгла маса
Автор: Екип Burgas24.bg 15:04 / 15.12.2009Коментари (0)600
©
Проблеми на миграцията и интеграционната политика бяха обсъдени на кръгла маса в Бургас. Дискусията на тема „Миграционна и интеграционна политика в България - национално и местно ниво" се проведе в заседателната зала на Община Бургас.

Срещата, организирана от Европейския институт в София, е по проект „Подкрепа за разработването на политики и стратегии за успешно икономическо и социално интегриране на имигранти от трети страни в България", финансиран от Европейския Интеграционен фонд.

„Бургас е динамично развиващ се град с добри условия за бизнес, което го превръща в притегателен център за имигранти от различни страни", с тези думи зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева откри кръглата маса. Тя разказа, че още в миналото благодарение на географското си разположение, градът е привличал имигранти от всички краища на света, но в последните години миграционните процеси се задълбочават.

Зам.-кметът Йорданка Ананиева сподели, че към момента липсва единна структура, която да води статистика за броя на имигрантите, пребиваващи в Бургас. Информацията за това се води от няколко различни институции, като Службата по заетост, бюрата по труда и др., които нямат единна информационна система.

Към момента в морския град пребивават около 751 имигранти, което прави около 5 % от имигрантите, живеещи в страната. Различни са страните, от които идват те, както и причините да пребивават в Бургас - чужденци, които инвестират в града, закупуване на собствен имот или сключване на брак.

Участие в срещата взеха още Любов Панайотова - директор на Европейския институт /ЕИ/, Надя Димитрова и Борислав Мавров - експерти от ЕИ и Ирина Буланова - координатор на Информационния център за имигранти в Бургас.

Ирина Буланова сподели, че само след 2-3 дни Центъра за имигранти в града ще навърши 3 месеца от своето откриване. Тя разказа, че основната дейност на центъра е провеждането на езиково обучение за имигрантите, за да могат по-лесно да се приобщят към обществения живот в града.

Експертите от Европейския институт споделиха, че от градовете в България с относително висок дял имигранти са Бургас и София. По последни статистически данни нарастването на населението в страните ще се дължи главно на миграционните процеси, тъй като отрицателния прираст ще продължи да нараства. В резултат на това населението в трудоспособна възраст ще продължи сериозно да намалява. В това отношение България и Германия са с най-лоши показатели.

По време на дискусията като пример за добри практики в сферата на миграционната политика и интеграцията бяха посочени Швеция, Австрия и Италия. От разговора стана ясно, че страни като Швеция и Австрия са с дълбоки традиции в областта на миграционните процеси, докато Италия, която до средата на 90-те години е имала сериозни проблеми с имигрантите за няколко години, се превръща от емиграционна в имиграционна държава, благодарение на направените законодателни промени.

На дискусионната среща присъстваха още представители на общинска администрация, общински съветници и представители на институциите, имащи отношение към проблемите на миграцията и интеграцията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: