Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Приключва изграждането на остров за гнездене на редки птици в Поморийското езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 16:05 / 22.01.2013Коментари (0)650
© greenbalkans.org
Създаването на островно местообитание за наземногнездещи птици в Поморийско езеро започна в края на 2012 г. Островът е част от дейностите по проект "Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро".

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, както и от държавния бюджет на Република България, чрез оперативна програма "Околна среда 2007-2013". Целта е създаване на местообитание за гнездене и почивка на редки видове водолюбиви птици, които са обект на опазване в защитената местност и защитените зони от Натура 2000. Създаването на острова е съобразено с екологичните и биологични изисквания на водолюбивите видове птици на Поморийско езеро, както и най-добрите консервационни практики в света - експертите на Зелени Балкани прилагат работещи и утвърдени световни методи. Същите, които се прилагат и на други места в България, включително съседното Атанасовско езеро, където има изградени цели четири такива острова. Изграждането на островното местообитание ще бъде важна стъпка към изпълнение целта "Спиране загубата на биоразнообразие" на ЕС и подобряване състоянието на редица защитени видове птици, обект на защита в общоевропейската екологична мрежа "Натура 2000". Напомняме, че като страна-членка на ЕС, България е задължена на всеки 6 години да отчита в ЕК напредъка по изпълнението на директивите на ЕС за опазване на биоразнообразието. Тъй като Поморийско езеро е и обект включен в списъка на Рамсарската Конвенция за влажните зони с международно значение, мерките за възстановяване на популациите на водолюбивите птици са пряко изпълнение и на ангажиментите на България по Рамсарската Конвенция.

Изграждането на острова в защитена местност "Поморийско езеро" се състои основно в прекъсване на съществуваща дига (вал № 1) в солената лагуна, и оформяне на остров чрез природни материали. Изборът именно на природни материали не е случаен, тъй като те не взаимодействат и по никакъв начин не променят качеството и свойствата на водата и тинята. Дигите във вътрешността на Поморийско езеро са били изградени още през 70-те и 80-те години на миналия век за целите на солодобива. Тогава в солената лагуна са били насипани хиляди тонове глина за създаването на дигите. Днес вал № 1 не се използва по предназначение и след съгласуване с Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, Областната управа на гр. Бургас и Главния архитект на Община Поморие започват дейностите по създаване на ценното местообитание.

Зелени Балкани имат богат опит с изграждането и възстановяването на местообитания и в частност острови за гнездене. Огромен е успехът на природозащитниците по отношение на острова за гнездене на гривести рибарки, разположен на около 200 м. североизточно от Посетителския център на Поморийско езеро. В резултат от силния антропогенен натиск в района гривестите рибарки са доведени до ръба на изчезването и в 1996г., когато стартират дейностите по възстановяване на колонията, там има останали едва 6 гнездящи двойки. Благодарение на възстановеното островно местообитание днес колонията наброява повече от 1000 двойки, което я прави най-голямата на Балканския полуостров!

От друга страна, колонията има пряка връзка с качеството на лечебната поморийска кал и нейното образуване. Като продукт с високо съдържание на органични вещества, калта е резултат от жизнената дейност на организмите, обитаващи езерото, включително птиците, които са били много по-многобройни в годините преди индустриалната и техническа революция на човечеството, започнала едва в началото на миналия век. Лечебна поморийска кал представлява утайка, образувана в резултат от гниенето на органични материали в условия на свръхсоленост, липса на кислород и светлина. В основната си част това са микроорганизми, птичи екскременти и дребни безгръбначни животни, разлагани на дъното на езерото в продължение на стотици години. Така получената органична тиня притежава черен цвят, дължащ се именно на органичния състав, и специфични химични и физични свойства, които се използват за лечение на различни заболявания.

Векове наред неразривно свързаните компоненти на този комплекс са съществували в пълна хармония - биоразнообразие, солодобив и калодобив. Равновесието в една природна екосистема, каквато е и Поморийско езеро, се базира на правилното функциониране на всички нейни компоненти. Това е един от фундаменталните екологични принципи, който бива преподаван в часовете по биология от основното училище та до края на средното образование, поради своята значимост. Затова именно възстановяването на всички природни компоненти на Поморийско езеро е важно както за природата, така и за хората, ползващи се от неговите блага.

Допълнителна информация за богатството и значението на екосистемата на солената лагуна, всеки гражданин може да получи в Посетителския център на Поморийско езеро. Изграждането на този център също е осъществено в рамките на проект на Зелени Балкани със средства от Глобалния Екологичен Фонд и Световна Банка. Сградата е построена на общинска земя, като условието за нейното предоставяне е да бъде изградена по архитектурен проект на местната управа и да е собственост на Община Поморие.

Посетителският център е амбициозна и полезна, макар и не уникална идея. Такива посетителски центрове има в почти всяка по-голяма влажна зона, природен или национален парк, както и за много други по-малки защитени местности, като добър пример в това отношение е центърът на защитена местност Пода в Бургас, който функционира от 1997 г. Посетиелските центрове имат основна функция да популяризират дейностите по опазването и значението на природата и да информират местното население за значението на природната среда за здравето и живота на хората, вкл. евентуалните рискове при нейното замърсяване и унищожаване. Посетителските центрове имат и образователна роля - обогатяване на познанията на подрастващото поколение и разнообразяване и подпомагане на учебния процес. Подобни инициативи са необходими и набират все по-голяма популярност, защото единственият начин да оценим и съхраним нещо е като го опознаем.

В този смисъл подобряването на информираността на гражданите може да доведе до реално разрешаване на някои от най-сериозните проблеми на солената лагуна, като продължаващото формиране на нерегламентирани сметища по югозападните брегове на езерото. Съществува и друга заплаха, свързана с идеята за урбанизиране на западните брегове на солената лагуна. Въпреки опасността подобен антропогенен натиск реално да навреди на функционирането на екосистемата в Поморийско езеро и да е в разрез с предмета и целите на опазване на защитените зони, тази идея все още среща подкрепата на някои представители на местната общност и местната власт.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: