Приключиха проверките на детските заведения в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:36 / 18.10.2011
1031
Приключиха проверките на детските заведения като за целия период от 16 септември до 14 октомври са били проверени детски градини, кухненски блокове в ясли, детски кухни, обекти за хранене в начални училища в областта.

Д-р Даниела Кепекова, началник отдел "Контрол на храните" в Областната Агенция за безопасност на храните-Бургас каза, че са направени общо 94 проверки. Проверени са седем кухни майки, 16 училищни стола, 56 кухненски блока, детски кухни - 5, обекти за раздаване на храни приготвени от кухни майки - 10.

"Най-често срещаните нарушения са неспазване на нормативните изисквания към храните и предимно неспазване на температурния режим на съхранение или разделно съхранение, непредставяне на необходимите документи т.е всичко, което е свързано с адекватното прилагане на системите за самоконтрол", посочи специалистът.

Издадени са десет акта за установяване на административно нарушение и девет предписания за привеждане на обектите съобразно хигиенните изисквания по отношение на сграден фонд и оборудване. В резултат на тези нередности по отношение на неспазване на температурен режим на съхранение и на неразделно съхранение на храните, както и съхранение на хранителни продуктите без етикировка и документи за произход, са насочени за унищожение около 8 кг замразена свинска разфасовка и 3 кг замразена свинска заготовка - смляно месо. Причината е липса на документи за произход.

В останалите обекти се констатира, че хигиенното състояние като цяло е добро. Предлаганите продукти са в срок на годност, имат пълна маркировка и етикировка и се придружават от документи удостоверяващи техния произход, годност, партида и срок на съхранение. "При проверките в детските градини се акцентираше най-вече относно спазването на Наредба 9 от 16.09. 2011г. Не са констатирани нарушения относно спазването на тази наредба и представителите на детските заведения и училища са запознати с нея", завърши д-р Кепекова.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).