Приключи литературният конкурс за спасяването на българските евреи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:28 / 20.06.2013
720
При изключително голям интерес на ученици от цялата страна приключи литературният конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". В надпреварата се включиха десетки участници. Конкурсът бе обявен от Алберта и Жаклин Алкалай, потомци на български евреи, като своеобразен жест на благодарност към изключителната доблест и хуманност на българския народ.

Инициативата бе стартирана през месец март, 2013 година, по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи oт лагерите на смъртта на хитлеристка Германия.

Темата предизвика сериозен интерес сред младите хора. Това означава, че безпрецедентният подвиг на българския народ е останал в паметта на поколенията. Начинът, по който участниците са подходили към това историческо събитие, разнообразието от форми и тълкования, дават надежда, че то няма да остане само факт в миналото. Младежките есета дават надежда, че високохуманните черти на българите имат своите проявления във времето. Те не са изчезнали и са в диалог с настоящето. Подвигът на нашия народ по време на най-кървавия период в човешката история ще се превърне в урок по човеколюбие.

Представените творби истински затрудниха журито. След много сериозно обсъждане комисията е готова с оценките си. Какво е решението ѝ ще бъде официално оповестено на 27 юни 2013 година. Тогава ще се състои церемонията по официалното обявяване на победителите и връчването на наградите. На нея ще присъстват ученици и съвременници на бурните събития от Втората Световна война. Те ще споделят своите впечатления, а журито ще обоснове своя избор.

Събитието ще бъде уважено от официални лица от държавната и местна власт, представители на Посолство Израел, почетни консули, представители на еврейската организация "Шалом", общественици.

Победителите ще бъдат обявени на 27 юни, четвъртък, от 18.00 часа в залата на Художествена галерия "Петко Задгорски" /бивша Синагога/, ул. Метрополит Симеон N 24, гр. Бургас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).