Приеха плана за развитие на социалните услуги в Бургас през 2013 г.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:34 / 27.03.2012
768
Общинските съветници в Бургас приеха докладната записка входирана от кмета Димитър Николов за приемане Плана за развитие на социалните услуги в община Бургас през 2013 година.

Планът за развитие на социалните услуги в Община Бургас е създаден с цел да гарантира прилагането на общинската политика в областта на социалните дейности и услуги, съгласно Закона за социално подпомагане и Правилника за неговото прилагане и е неразделна част от Общинската стратегия за развитие на социалните услуги за периода 2011-2015 година. Основната цел е да бъдат доразвити адекватни, гъвкави, достъпни и разнообразни социални услуги, които да имат реален принос за подобряване качеството на живот на индивидите и общностите в риск, да им дадат възможната за самостоятелност и пълноценна реализация, превръщайки община Бургас в град с модерно и качествено социално обслужване.

Основните направления са: превенция на деца и семейства в риск; деинституционализация на грижите за децата; социално включване на общности в неравностойно положение и уязвими групи; грижа за старите хора. Функционалните приоритетни направления, които подпомагат ефективното изпълнение на основните дейности в Общинската стратегия, обхващат: развитие на човешките ресурси; изграждане на междусекторно сътрудничество.

Планираните дейности в Общинската стратегия ще обхванат всички рискови групи, изведени при анализа на ситуацията. Определянето на приоритетни целеви групи в никакъв случай не изключва останалите рискови групи, но задава основния фокус на интервенцията през периода на стратегията.

Приоритетните целеви групи, към които са насочени социалните услуги и мерки за социално включване в община Бургас са: уязвими семейства е деца в риск; деца, отглеждани в специализирани институции; деца в риск, включително не обхванати, отпаднали и в риск от отпадане от училище; хора с увреждания; етнически общности в неравностойно положение, които живеят в социална изолация и структурна бедност; хора в риск от всички целеви групи, живеещи в изолирани малки населени места, без достъп до социални и др. услуги; стари хора със затруднения в самообслужването и настанени в специализирани институции.

Съветниците дебатират по точка втора от Дневния ред- докладна, внесена от кмета Николов за избор на обществен съвет по социално подпомагане.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).