Премиерът кръсти новите морски патрули

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:13 / 09.10.2010
1328
Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов присъстваха на официалната церемония за тържествено вдигане на флаговете и кръщаването на новите бързоходни патрулни кораби за охрана на морската граница.

Петте плавателни съда са закупени от Главна дирекция "Гранична полиция" с европейски средства в изпълнение на Годишната индикативна програма 2007 по Инструмента Шенген. Модерните плавателни съдове вече се включиха в състава на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас. Петте нови кораба са на обща стойност 23 млн. евро. С тях успешно ще бъде продължено модернизирането на граничния контрол и наблюдение на морските пространства на Република България за по-високо ниво на сигурност на морската ни граница като външна граница на Европейския съюз.

Премиерът Борисов по време на официалната церемония заяви, че до края на месеца в България ще пристигнат още шест по-малки кораби. Те ще са предназначени за гарантиране сигурността на река Дунав. Борисов допълни :"Мисля, че с това, виждате и вчера премиерът Орбан и всички други колеги, които идват, категорично ще ни подкрепят за приемането на България в Шенген". Той уточни, че в последната година 100% от парите от европейската солидарност по приемането на страната ни в Шенген са договорени и съответно разплатени. Допълнително Правителството отпусна нови 58 млн. лева март месец целево за приемането на България в Шенген следващата година, каза Борисов. По този начин обаче правим Граничната полиция" по истински европейски модел, сега вече мога да кажа, че ще довършим и догодина ще ни приемат в Шенген, ще положим всички усилия", каза още премиерът.

От совя страна министърът на вътрешнита работи Цветан обясни, че българското правителство е осигурило национално финансиране в размер на 56 млн. лева, за да може действително през 2011 година страната ни да има пълната готовност за изпълняване на всички поставени задачи и обезпечаването на външната граница.През декември се очаквала окончателната проверка са изпълнение на критериите за присъединяване на България към зоната.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).