Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Представители на седем държави се събраха на работна среща в Бургас по проект "Устойчиви сега"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:22 / 24.09.2009Коментари (0)436
©
Представители на седем държави се събраха в Бургас днес, 24.09.2009 г. на работна среща по проект „Устойчиви СЕГА", финансиран по програма „Интелигентна енергия - Европа" на ЕС. Домакин на срещата е Община Бургас. По проекта тя е партньор с още седем европейски града и неправителствени организации от Германия, Италия, Унгария, Англия, Холандия и Италия. Срещата беше открита от зам. кмета по Евроинтеграция и екология в Община Бургас Атанаска Николова и Холгер Робрех, представител на водещата организация по проекта - ICLEI - Местна власт за устойчивост, Европейски секретариат - Германия.

Днес и утре /24-25.09/ участниците в срещата ще обменят опит и ще обсъдят идеи във връзка с разработването на стратегии за устойчиво енергийно развитие на местно ниво, което е една от основните дейности по проекта. Участниците са разделени условно на две групи - „група на напредналите" в областта на енергийната ефективност и „група на учещите се". Община Бургас попада във втората група и, възползвайки се опита на напредналите в областта на енергийната ефективност общности, тепърва ще се справя с предизвикателството да разработи своя стратегия за устойчиво енергийно развитие.

Атанаска Николова сподели с участниците в срещата, че на 16 септември по инициатива на Общината в Бургас беше създаден Консултативен съвет за устойчиво енергийно развитие, чиято първа задача е именно разработването на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Община Бургас 2010-2020 г. и План за действие 2010-2013 г. В консултативния съвет са включени представители както на местната власт, така и на компании в региона /производители или доставчици на енергия/, неправителствени организации и научни институции, работещи в сферата на енергийната ефективност.

В рамките на работната среща по проект „Устойчиви СЕГА" са предвидени дискусии, презентации, както и демонстрации на място на някои от успешно работещите в града ни практики в сферата на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници /напр. автономно улично осветление, захранвано със слънчева енергия/.

В началото на първия ден от работната среща Атанаска Николова направи презентация, представяща добрите практиките в Бургас и останалите общини от Югоизточен регион в сферата на енергийната ефективност и получи поздравления от чуждестранните си партньори за това, че с действията си Община Бургас действително демонстрира ангажираността си към проекта, чиято основна цел е подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите от CO2.

Работната среща по проект „Устойчиви СЕГА" се провежда в рамките на „Седмица на екологията" /21-25.09/ в Бургас, включваща разнообразни събития и прояви. В оставащите два дни жителите и гостите на града могат да посетят мобилни демонстрационни зали, изградени на паркинга пред хотел „България", които по достъпен начин запознават хората с възможностите за пестене на енергия и използване на възобновяеми енергийни източници в бита.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: