Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Представиха 10 златни правила на безопасното шофиране
Автор: Екип Burgas24.bg 16:59 / 11.07.2012Коментари (1)883
© Burgas24.bg
Кметът Димитър Николов стана почетен член на Съюза на българските автомобилисти /СБА/. Високото отличие - плакет и златна членска карта, бе връчено днес на градоначалника от председателя на СБА Георги Янакиев за особено големи заслуги в обновяване на градската и пътна инфраструктура и въведените мерки за подобряване организацията на движение в Бургас.

По време на срещата в Общината, в която участваха още ръководителят на местната структура на СБА Васил Михалев и началникът на "Пътна полиция" - Бургас гл. инспектор Жельо Танев, бяха представени 10 - те златни правила за безопасно шофиране на Международната автомобилна федерация /ФИА/. В структурата й членуват 100 млн. души в 204 клуба от 168 държави.

"Радвам се, че Бургас е първият град след София, в който се представят правилата за безопасно движение, тъй като в последните години положихме доста усилия в посока подобряване на пътната обстановка, обновяване на уличната инфраструктура и затягане на правилата за движение", заяви кметът Николов. Той допълни, че в активния летен сезон, когато трафикът нараства значително, е много важно тези правила да не останат само на хартия, а да се прилагат на практика от водачите.

Правилата за безопасно движение са съставени от автомобилисти от цял свят с богат и дългогодишен опит. 50 000 брошури вече се разпространяват в пунктовете и звената на СБА, друга част от тях могат да бъдат намерени в мрежата на обществения транспорт.

"Тези правила не са съвсем непознати, но трябва задължително да се знаят и да се спазват от всеки водач на пътя, защото в света на 2-3 минути загива по едно дете, а ежедневно загиват по 1300 души. Именно за това държавите се обединяват до 2020 година произшествията да бъдат намалени с 50 %, което ще спаси около 5 милиона души", разказа председателят на СБА Георги Янакиев. Той допълни, че едно от лицата на кампанията за безопасност е многократния световен шампион на Формула 1 Михаел Шумахер, който защитава тезата за задължителното ползване на предпазните колани, които намаляват риска за жертви при ПТП с до 60 %.
Началникът на сектор "Пътна полиция" - Бургас Жельо Танев изнесе данни за първите 6 месеца на годината, които показват, че има тенденция към намаляване броя на ПТП и жертвите на пътя за сравнение със същия период на миналата година. Той призова шофьорите към повече толерантност на пътя и набеляза основните причини, водещи до произшествия - неизползване на предпазните колани, говорене по мобилен телефон по време на шофиране, превишена скорост и неспазване на ограниченията, употреба на алкохол и отнемане на предимство.

Ето и 10 - те златни правила на Международната автомобилна федерация:

• Бъди внимателен и съсредотовен по време на шофиране!
• Пази децата!
• Спазвай стриктно правилата за движение!
• Умората - враг на безопасното шофиране!
• Предпазните колани спасяват човешкия живот!
• Спазвай ограниченията на скоростта!
• НЕ на алкохола и упойващите вещества!
• Винаги ползвай каска! /мотоциклетистите/
• Грижи се за автомобила си!
• Бъди етичен и толерантен!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.07.2012 г.
+2
 
 
само да вметна че не малка част от ограниченията на скоростта са хранилки за куките ... не щото примерно пътя не позволява по-висока скорост.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: