Преброяването на птици по земеделски земи се извършва в т.нар. "пробни площадки"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:56 / 15.02.2011
608
Проектът, по който БДЗП работи вече седма година се нарича " Изготвяне на индекс за определяне на състоянието на птиците от земеделските земи". Това каза за радио "Фокус" Бургас Йордан Христов, отговорник на мониторинг в БДЗП- Бургас и координатор на проекта. По думите му проектът се изразява в това хора от цялата страна да преброяват птиците в определени места, които се наричат пробни площадки. Всяко едно място е голямо около един квадратен километър. Хора -любители на птиците посещават тези терени три пъти в годината, за да преброят птиците. Вследствие на това данните се анализират и се изготвя т.нар. индекс или показател за състоянието на птиците в земеделските земи. Такъв индекс вече е правен през предходните три години, тъй като проектът е иницииран още през 2004 година. През 2007 за първи път се оценява състоянието на птиците от земеделските земи. През следващите няколко години са правени аналогични оценки, които показват какво се случва с птиците около нас.

Анализите, които се правят са на национално ниво, тъй като няма достатъчно участници- преброители в отделните региони, които да позволят анализирането на данните на местно ниво. 

Към момента участват около 100 души, които преброяват птиците. Най-често срещаните са чучулиги, сврачки, т. нар. циганско петле или папуняк, който предпочита повече овощни градини, отколкото селскостопански земи, Среща се на доста различни места.

Според Христов преброяването на птици не е популярно хоби в страната ни. "Има много хора, любители на природата, но не са много хората, които биха отделили системно внимание и време, за да се научат да разпознават птиците. Не може да се нарече проблем набирането на преброители, а по-скоро би отнело време, за да може всеки, който се вълнува от състоянието на дивата природа, да ни намери и ние да го обучим да разпознава птиците и да се включи в най- различните дейности на БДЗП", каза още Христов.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).