Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Правят ревизия на договорите за почистване на Титан
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 03.11.2009Коментари (0)869
© Burgas24.bg
Общински съветници от ГЕРБ във Варна и Бургас започват ревизия на договорите за почистване на двата морски града, научи "Стандарт". Те са провокирани от постоянните сигнали на граждани с оплаквания за лошо и извън графика почистване на районите. "Титан" прибира общо 14,5 млн. в двата града, показват справка на договорите за почистване на Варна и Бургас.

"Стига с тези софиянци, Варна трябва да бъде почиствана от местни фирми", заяви общински съветник от ГЕРБ във Варна. Според него обаче още не било настъпило времето за офанзива.

Скандалът е римейк на бурята, която избухна в общинския съвет в Бургас в началото на 2008 г. Тогава току-що избраните общински съветници на ГЕРБ пропищяха от постоянните сигнали на граждани, че "Титан" държи града мръсен. В стотици жалби до общинската администрация граждани се оплакваха, че контейнерите в града преливат от боклуци и никой не ги събира. Тогава общинските съветници от ГЕРБ поискаха незабавно прекратяване на договора с "Титан" заради системно неизпълнение на ангажиментите. Оказа се, че "Титан" няма право на концесионния договор, тъй като не разполага с необходимата специализирана техника. Освен че не извозва, когато трябва, битовите отпадъци, фирмата е нарушила и трета клауза по договора, предвиждаща казаните да се измиват на всеки 6 месеца. Открито бе и разминаване в задължението за оставяне на кошчета и реалния им брой. От ГЕРБ тогава внесоха докладна за прекратяване на договора с "Титан", но предложението на общинския съветник Иван Вълков не успя да събере необходимия брой гласове. Вълков обаче сега вече е депутат от ГЕРБ в парламента.

В Бургас "Титан" си е постлал с перфектен договор, който трудно ще бъде развален, коментираха вчера общинари. За него се е грижил лично босът на "Титан" Иво Иванов.

Контрактът е сключен на 16 януари 2006 г. Това е последната година от 8-годишното властване на червения кмет Йоан Костадинов. Процедурата е била многократно прецизирана юридически от общинско трио начело с кмета. Пряко отговорен за конкурса е бил зам.-кметът по стопанската дейност Васил Караманов и директорът на дирекция Николай Милев. "Никой друг нямаше достъп до конкурса", сподели вчера бивш зам.-кмет на града по времето на Йоан Костадинов. Накрая преговорите завършват с успех - в следващите 15 години или 180 месеца, както е посочено в договора до 2021 г. "Титан" печели 76 875 800, 83 лв. без ДДС. Сумата скача на 92 250 960 млн. с ДДС, или по 6,150 млн. лв. годишно. Дори загубилите конкуренти не обжалват решението на община Бургас, защото е ясно, че залогът е огромен, както и натискът.

В договора на "Титан" обаче изрично е посочено, че фирмата няма ангажимент към депонирането на отпадъците, нито към почистването на тревните площи в общината. С тези две дейности допълнително са натоварени други две общински фирми, като това струва още 5 млн. лева годишно допълнителни разходи за общината.

Освен това шефове на "Титан" обявили, че няма да допуснат да се случи ситуацията с концесията във Варна, където заради съдебни дела изпълнението на договора е забавено с 6 години.

"Титан" умело успява да избегне сагата във Варна. Там фирмата сключва 2 концесионни договора още по времето на синия кмет Христо Кирчев на 28 октомври 1999 г. Той подписва два концесионни договора от 1999 г., според които "Титан" чисти районите "Одесос" и "Аспарухово" във Варна.

Общинският съвет и тогавашният областен управител обаче не са съгласни и започват да съдят "Титан". Последното дело е през 2005 г., а на 22 февруари 2006 г. общинският съвет на града препотвърждава концесията. Едновременно с това общината продава дяловете си и ликвидира участието си в компанията "Варна Шеле екосервиз". Цената е повече от символична - общинският съвет гласува да продаде 34,85 на сто дяловете на дружеството за 545 000 лв.!?

С общинското решение на практика 15-годишната концесия за двата района ще продължи до 2015 г., защото заради съдебните дела изпълнението на концесиите е спряно за 6 години между 1999 г. и 2005 г.

На доминирания от кмета Кирил Йорданов и БСП общински съвет очевидно играта с "Титан" се харесва. Затова на следващата година общината прави обществена поръчка за район "Младост" и още 4 кметства - "Тополи", "Казашко", "Каменар" и "Константиново". Печели естествено "Титан", а договорът й осигурява нови 16 799 949 лв. без ДДС за следващите 10 години.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: