Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Правят Бургас втори Брюксел по отношение на велосипедния транспорт
Автор: Екип Burgas24.bg 13:53 / 14.08.2012Коментари (9)1601
© Burgas24.bg
Бургас да стане втори Брюксел по отношение на велосипедния транспорт. Тази нелека задача са си поставили от общинската администрация, предаде репортер на Burgas24.bg.

В града започна кампания за популяризиране на колелото не само като занимание за удоволствие, но и като средство за транспорт, което гарантира екологичното равновесие.

Едно от лицата на кампанията е композитора Стефан Диомов, който разказва, че кара колело откакто се помни.

"Това ми е може би 8-ото колело, другите преминаха без мое знание в други собственици. Преимуществото е огромно. И по-практично, и по-здравословно, и екологично. На колелото се чувствам свободен човек". Диомов допълва, че благодарение на велосипеда попдържа кръвно налягане 130:80

Към момента Бургас е един от градовете в България, в който има изградена мрежа от велосипедни алеи. По думите на заместник кмета Йорданка Ананиева до момента изградената велосипедна мрежа в Бургас е над 9 километра. Това което предстои е още 20 километра велоаели, които са включени в проекта за интегриран градски транспорт.

Освен това общината приема заявки от бургаските училища, които искат да им бъдат изградени безплатни паркинги за велосипеди. Ананиева разясни, че 10 са до момента заявките в община Бургас от различни училища както в централна градска част, така и в комплексите за изграждане на велопаркинги. Заявки ще се приемат до началото на учебната година.

По този начин ще се стимулира интереса на децата към ползването на велосипед като средство за придвижване.

Като част от кампанията на 16 август от 20 часа на лятната естрада "Охлюва" ще звучат изпълнения на Развигор Попов, Мими Иванова, група Петте сезона и Горещ пясък. Преди това на площадката до Пантеона ще има демонстрации с велосипеди. От там ще тръгне и вело-шестиве, което ще бъде предвождано от кмета на Бургас Димитър Николов









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Да разчертаеш един 1 м. широк пешеходен тротоар на 50 см. за пешеходци и 50 см. за велоалея е само отбиване на номера. Нито велосипед може да се кара нормално в тази ивичка, ното пешеходците ще тръгнат да се движат в колона по един. Така само се вкарват в конфликт пешеходци и велосипедисти. И от един хубав пешеходен тротоар се прави едно нищо само и само да се отчетат едиколко си километра велоалеи направихме. Не вярвам да има такива велоалеи в Брюксел.
0
 
 
КМЕТЕ НА БУРГАС МУ ТРЯБВАТ НОВИ ВЕЛО АЛЕЙ ОТДЕЛЕНИ ОТ ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ, ДОКАТО ТОВА НЕ СЕ НАПРАВИ НЕ ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ...КЪДЕ СА ТЕЗИ 9 КИЛОМЕТРА ВЕЛОАЛЕИ? РЕДОВНО ПЪТУВАМ МЕЖДУ КОМПЛЕКСИТЕ И СЕ БОРЯ С КОЛИТЕ НИЩО НЕ СТЕ НАПРАВИЛИ ЗА МАНДАТ И ПОЛОВИНА ЗА КОЛОЕЗДАЧИТЕ, РЕВЕТЕ ЧЕ БЕНЗИНА Е СКЪП НО НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ ЗА КОЛОЕЗДАЧИТЕ.....
0
 
 
Да разчертаеш пешеходните алеи, където са се разхождали поколения бургазлии и да превърнеш тези алеи в зона предназначена за велосипеди, това не е развитие на този транспорт. Това е гонене на пешеходците. Имаме пенсионери, болни хора, деца, майки с колички, всички те трябва да правят път на колоездачите, защото някой е решил да си пише актив. Ако искаш да се хвалиш с велосипедни алеи тогава просто ги направи! Да отнемаш от пешеходните зони на гражданите на Бургас, това не е развитие за града. И аз съм "за" нова велоалеи, но твърдо съм "против" превръщането на пешеходните зони в колодрум.
Aнонимен
на 14.08.2012 г.
0
 
 
Страхотна е новината, но бия сравнил с онази за продажбата на парцели от луната. Какви алеи? Аз редовно ходя пеша в Бургас и поне по веднъж на ден попадам на някой надъхан велосипедист /дори без каска/, който натяга пе*алите и се мисли за Шумахер на две колела. Друг парадокс - така наречените "велоалей" край Парк "Езеро". За неразбралите да поясня - бордюр широк 1 м, край него летят коли с 90 км/ч, а той самият разделен - 60 см велоалея и 40 см за пешеходци. Къде да минават пешеходците - по улицата или по велоалеята? Още един парадокс в Бургас - имаме тротоар 2 м широк /което е рядкост, особено в центъра/, зает с: 100 см - паркирала лека кола диагонално (любимото ми!!!), 60 см велоалея и поне 100 см за пешехоцки, колкото 2 бебешки колички. Излиза 260 см, т.е. 2.6 метра нужни при 2 възможни. Математиката на общината нещо не я разбирам...
Aнонимен
на 14.08.2012 г.
-1
 
 
Мълчете ве бастуни. Едно голямо ЕВАЛА. Бургас става най-приказния град в България!
Aнонимен
на 14.08.2012 г.
+3
 
 
Трябва между велоалеите и тротоарите да има храсти или градинки по 20-30 см широки, колкото да разграничават и разделят едните от другите ясно. Също така трябва да има единен стандарт колко широк трябва да е тротоарът и колко велоалеите.
Aнонимен
на 14.08.2012 г.
+1
 
 
Какви велоалеи,какви пет лева?Каня кметът и всички отговорни за тая простотия (не мога да я нарека велоалея) по крайбрежната алея на разходка между 19:00 и 22:00 ч. всяка вечер.Хора и велосипедисти едвам се разминават по нея,майки се чудят как да опазят децата си от летящи велосипедисти.А велосипедистите подстрекавани от някаква си маркировка са склонни да наругаят всеки дръзнал да настъпи неволно "велоалеята" им.Няма място за пешеходци и велосипеди на една алея.Ако ще има велоалея,то тя трябва да е обезопасена за всички разхождащи се в морската градина на Бургас. ПП>Карам редовно велосипед повече от 10 години.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: