Правят Бургас втори Брюксел по отношение на велосипедния транспорт

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
13:53 / 14.08.2012
1601
Бургас да стане втори Брюксел по отношение на велосипедния транспорт. Тази нелека задача са си поставили от общинската администрация, предаде репортер на Burgas24.bg.

В града започна кампания за популяризиране на колелото не само като занимание за удоволствие, но и като средство за транспорт, което гарантира екологичното равновесие.

Едно от лицата на кампанията е композитора Стефан Диомов, който разказва, че кара колело откакто се помни.

"Това ми е може би 8-ото колело, другите преминаха без мое знание в други собственици. Преимуществото е огромно. И по-практично, и по-здравословно, и екологично. На колелото се чувствам свободен човек". Диомов допълва, че благодарение на велосипеда попдържа кръвно налягане 130:80

Към момента Бургас е един от градовете в България, в който има изградена мрежа от велосипедни алеи. По думите на заместник кмета Йорданка Ананиева до момента изградената велосипедна мрежа в Бургас е над 9 километра. Това което предстои е още 20 километра велоаели, които са включени в проекта за интегриран градски транспорт.

Освен това общината приема заявки от бургаските училища, които искат да им бъдат изградени безплатни паркинги за велосипеди. Ананиева разясни, че 10 са до момента заявките в община Бургас от различни училища както в централна градска част, така и в комплексите за изграждане на велопаркинги. Заявки ще се приемат до началото на учебната година.

По този начин ще се стимулира интереса на децата към ползването на велосипед като средство за придвижване.

Като част от кампанията на 16 август от 20 часа на лятната естрада "Охлюва" ще звучат изпълнения на Развигор Попов, Мими Иванова, група Петте сезона и Горещ пясък. Преди това на площадката до Пантеона ще има демонстрации с велосипеди. От там ще тръгне и вело-шестиве, което ще бъде предвождано от кмета на Бургас Димитър Николов


Виж коментарите (9)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).