Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Пожарите в горите в бургаско намалели значително последните години
Автор: Екип Burgas24.bg 10:35 / 03.06.2010Коментари (0)755
© Burgas24.bg
Месеците юни, юли и август се определят от специалистите като рискови по отношение на горски пожари. По този говори инж. Недко Недев, старши експерт „Охрана на горите" към РУГ-Бургас.

- Инж. Недев, кой е рисковият период по отношение на горските пожари?
- От статистиката, която водим през последните десетина години, очертаващи се с най-много пожари са месеците юни, юли и август. Като през август е пикът на горските пожари. Някъде около 75%-80% от пожарите възникват в този период общо взето. В последните години пикови по отношение на големи горски пожари са 2000 г. и 2001 г. За 2000 г. бяха опожарени 39 хиляди декара гори, а през 2001 г. - 42 хиляди декара. За последните няколко години значително намаляха горските пожари, както по брой, така и по площ. За миналата година общо взето имаме 31 горски пожара върху площ от 1331 декара.

- От началото на 2010 година има ли регистрирани горски пожари?
- За щастие от началото на тази година към този момент няма регистрирани горски пожари на територията на Регионалната дирекция по горите в Бургас. Подобно нещо не е отбелязвано през последните десет години. Все още не е обявен пожароопасният сезон, което в минали години става в средата на март и началото на април.

- Кои са основните причини за горски пожари?
- Около 80% от горските пожари са предизвикани от запалване на земеделски земи - пустеещи, необработваеми, запалване на стърнища. Става въпрос за земи, намиращи се в непосредствена близост до горите. Безконтролното им палене води до пожари в горския фонд. Друга причина за пожарите е небрежност от страна на посетители в гората. Минимален е процентът на горските пожари, възникнали в следствие на гръмотевици и светкавици.

- Един е от начините, по които осъществявате контрол в тази насока, е видеонаблюдението. Може ли да разкажете повече за това?
- От миналата година имаме установени две видеокамери за наблюдение за възникване на горски пожари. Те се намират в района на Странджа в местността Босна и са с обхват между 20 км. и 40 км. в диаметър. Те са включени денонощно и имат обхват на 360 градуса.

- Като посочвате обхватът на камерите, може ли да кажете каква е общата територия на горския фонд в Бургас, за да се направи равносметка дали тези камери са достатъчни или има нужда от закупуването на още?
- Тъй като тези две камери са нещо като пилотен проект, с тях обхващаме една неголяма част от територията на гората. Необходими са още и предвиждаме такива да бъдат поставени в старопланинието. В района на Карнобат е предвидено изграждането на такава кула и поставянето на такива камери за видеонаблюдение. Между другото от миналата година в РУГ-Бургас има три минипожарни автомобила, с които се патрулира по време на пожароопасния сезон и за първоначална атака на горските пожари, те са собственост на горските стопанства. Единият е в Средец, тъй като там е най-пожароопасният район в обхвата на РУГ-Бургас. Вторият е в Карнобат и третият е в Царево, който обслужва Странджа. Има обучени служители, които могат да действат с тези минипожарни. Съвсем наскоро имаше едно съвместно учение между Службата за пожарна и аварийна безопасност и на РУГ-Бургас за действие при горски пожари с тези автомобили.

- Има заловени нарушители след поставянето на камерите за видеонаблюдение и добри ли са резултатите след поставянето им?
- Възможностите на тези камери са много големи, защото може да приближи образ от 20 км., така че ние да видим дали някой посетител в гората си изхвърля цигарата незагасена. До сега сме налагали наказания на тези, които палят ливади и стърнища, които сме видели. Естествено много трудно се установяват преките извършители на запалванията. Миналата година са съставени около 10 акта и то главно за опожаряване на ливади и стърнища в близост до горския фонд, в следствие на които са последвали пожари.

- Има ли парични санкции за нарушителите и в какъв размер са те?
- Налагат се парични санкции. Административната санкция е глоба. Санкцията е между 100 лв. и 500 лв. в зависимост от нарушението и то ако няма нарушения на горите, в случай, че има такова се търси и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата.

- Какъв е Вашият апел към посетителите на гората?
- Ние сме се постарали да поставим навсякъде нагледни материали за мерките, които трябва да се спазват по отношение на пожарната безопасност в горите. Да се ползват определените за палене на огън места. Да се внимава при къмпингуване, защото там се ползва открит огън. Общо взето посетителите в гората ги караха да подписват декларации, става дума за пастири, ловци и т.н., че ще спазват изискванията да не се пали огън горите и в близост до тях в пожароопасния сезон.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Телефонни измами
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: