Пожарите в горите в бургаско намалели значително последните години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:35 / 03.06.2010
753
Месеците юни, юли и август се определят от специалистите като рискови по отношение на горски пожари. По този говори инж. Недко Недев, старши експерт „Охрана на горите" към РУГ-Бургас.

- Инж. Недев, кой е рисковият период по отношение на горските пожари?
- От статистиката, която водим през последните десетина години, очертаващи се с най-много пожари са месеците юни, юли и август. Като през август е пикът на горските пожари. Някъде около 75%-80% от пожарите възникват в този период общо взето. В последните години пикови по отношение на големи горски пожари са 2000 г. и 2001 г. За 2000 г. бяха опожарени 39 хиляди декара гори, а през 2001 г. - 42 хиляди декара. За последните няколко години значително намаляха горските пожари, както по брой, така и по площ. За миналата година общо взето имаме 31 горски пожара върху площ от 1331 декара.

- От началото на 2010 година има ли регистрирани горски пожари?
- За щастие от началото на тази година към този момент няма регистрирани горски пожари на територията на Регионалната дирекция по горите в Бургас. Подобно нещо не е отбелязвано през последните десет години. Все още не е обявен пожароопасният сезон, което в минали години става в средата на март и началото на април.

- Кои са основните причини за горски пожари?
- Около 80% от горските пожари са предизвикани от запалване на земеделски земи - пустеещи, необработваеми, запалване на стърнища. Става въпрос за земи, намиращи се в непосредствена близост до горите. Безконтролното им палене води до пожари в горския фонд. Друга причина за пожарите е небрежност от страна на посетители в гората. Минимален е процентът на горските пожари, възникнали в следствие на гръмотевици и светкавици.

- Един е от начините, по които осъществявате контрол в тази насока, е видеонаблюдението. Може ли да разкажете повече за това?
- От миналата година имаме установени две видеокамери за наблюдение за възникване на горски пожари. Те се намират в района на Странджа в местността Босна и са с обхват между 20 км. и 40 км. в диаметър. Те са включени денонощно и имат обхват на 360 градуса.

- Като посочвате обхватът на камерите, може ли да кажете каква е общата територия на горския фонд в Бургас, за да се направи равносметка дали тези камери са достатъчни или има нужда от закупуването на още?
- Тъй като тези две камери са нещо като пилотен проект, с тях обхващаме една неголяма част от територията на гората. Необходими са още и предвиждаме такива да бъдат поставени в старопланинието. В района на Карнобат е предвидено изграждането на такава кула и поставянето на такива камери за видеонаблюдение. Между другото от миналата година в РУГ-Бургас има три минипожарни автомобила, с които се патрулира по време на пожароопасния сезон и за първоначална атака на горските пожари, те са собственост на горските стопанства. Единият е в Средец, тъй като там е най-пожароопасният район в обхвата на РУГ-Бургас. Вторият е в Карнобат и третият е в Царево, който обслужва Странджа. Има обучени служители, които могат да действат с тези минипожарни. Съвсем наскоро имаше едно съвместно учение между Службата за пожарна и аварийна безопасност и на РУГ-Бургас за действие при горски пожари с тези автомобили.

- Има заловени нарушители след поставянето на камерите за видеонаблюдение и добри ли са резултатите след поставянето им?
- Възможностите на тези камери са много големи, защото може да приближи образ от 20 км., така че ние да видим дали някой посетител в гората си изхвърля цигарата незагасена. До сега сме налагали наказания на тези, които палят ливади и стърнища, които сме видели. Естествено много трудно се установяват преките извършители на запалванията. Миналата година са съставени около 10 акта и то главно за опожаряване на ливади и стърнища в близост до горския фонд, в следствие на които са последвали пожари.

- Има ли парични санкции за нарушителите и в какъв размер са те?
- Налагат се парични санкции. Административната санкция е глоба. Санкцията е между 100 лв. и 500 лв. в зависимост от нарушението и то ако няма нарушения на горите, в случай, че има такова се търси и наказателна отговорност за нанесени щети на държавата.

- Какъв е Вашият апел към посетителите на гората?
- Ние сме се постарали да поставим навсякъде нагледни материали за мерките, които трябва да се спазват по отношение на пожарната безопасност в горите. Да се ползват определените за палене на огън места. Да се внимава при къмпингуване, защото там се ползва открит огън. Общо взето посетителите в гората ги караха да подписват декларации, става дума за пастири, ловци и т.н., че ще спазват изискванията да не се пали огън горите и в близост до тях в пожароопасния сезон.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).