Повече са болните през този месец в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:30 / 05.11.2010
459
Плавно се е завишила заболеваемостта от ОРЗ в региона през октомври месец, съобщи Елица Карагьозова, говорител на РИОКОЗ Бургас. Данните показват че през октомври заболелите са 409 случая, а за септември те са 263. въпреки тези цифри, Карагьозова бе категорична че грипна обстановка не се наблюдава. Заболелите са сравнително по-малко в сравнение от тези през октомври миналата година когато са били 1 135 лица. "На този етап се проследява само циркулацията на грипните вируси и се следи заболеваемостта от грип и ОРЗ. Важно е да се знае, че от първи ноември определени общопрактикуващи лекари ежедневно съобщават броя на заболелите в РИОКОЗ. Съответно при заболеваемост над 200 души на 10 000 население, след събрание на щаба по борба с грип и ОРЗ, се обявява грипна епидемия в съответна община, където е достигната тази бройка. Въвеждат се и съответните противоепидемиологични мерки", коментира Карагьозова.

В имунизационния кабинет на инспекцията в Бургас от 21 септември до 2 ноември 288 са ваксиниралите се с най-разпространените противогрипни ваксини -ваксигрип и инфувак. От тази година МЗ отпусна и ваксина срещи свински грип - целвапан. В тази обща бройка влизат и лицата поставили си и този тип ваксина. Тази ваксина е предоставена и на медицинските центрове в региона. За същия период на миналата година ваксини са си поставили малко повече лица - 308. В тази връзка Карагьозова, допълни че българите имат необходимата здравна култура и знаят как се разпространява вируса, но за съжаление малка част от тях взимат превантивни мерки. "Можем да препоръчаме за общо укрепване на организма да се консумират храни богати на витамини и да се повишава имунитета. Ваксинацията е единствения досега метод за предпазване от грип", поясни Карагьозова. Тя обясни и принципа на действия на противогрипните ваксини. Като след поставянето й организма изгражда имунитет за една година. Месеците които са подходящи да се постави ваксина са септември, октомври и ноември. Тя посочи, че е добре да се ваксинират деца, възрастни хора, пациенти с хронични белодробни заболявания като хипертония, сърдечна недостатъчност, пациенти с бъбречни заболявания анемии, намален имунитет, както и лица, които работят най-вече в затворени колективи и места с повишен риск от заразяване - училища , здравни заведения, градски транспорт и тези, които живеят в общежития.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).