Последен ден от Есенните литературни празници в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:39 / 20.10.2011
829
Литературен Бургас ще го има. Това заяви Елка Василева от общинския пресцентър по повод последния ден от провеждането на 14-тото издание на Есенните литературни празници в Бургас.

Тази вечер в Културен център "Морско казино" в зала"Петя Дубарова" от 18.00 часа празниците ще бъдат закрити с гостуването на писателя Йордан Атанасов от Стара Загора, който ще представи книга си "Хановото семе".

"Това е една своеобразна семейна сага. Надявам се, че всички посетители на тази литературна премиера, ще бъдат доволни. Бургазлии познават Атанасов, защото е гостувал многократно в Бургас", каза още Василева. Различното в тазгодишното издание е, че имаше голямо жанрово разнообразие- от пътеписи до научни изследвания, както филологически, така и езиково-археологически.

"Такъв беше трудът на Марияна Парзулова " За булгарите и българите в Крим". Историческо интересно явление е книгата на Иван Бубалов, която се отнася до иманярството. Безспорно събитие беше и представянето на "Сурвакници". Това е първият том от пълните съчинения на Петко Росен, които се издават със съдействието на община Бургас. В тази книга за пръв път са събрани всички литературно-критически статии, които са излизали през времето на българската периодика на Петко Росен. Бяха чествани юбилеи- 60 години от рождението на Николай Искъров и 80 години от рождението на Илия Буржев. Всичко това беше своеобразен празник, а не помен на тези писатели.

Събитие беше и премиерата на книгата на Румяна Емануилиду "Музикален Бургас". Тя съвпадна с празника на музиката и така беше чествано 100 години музикално образование в Бургас. Жанровото многообразие се допълва и с вечерта на прозата, където бяха представени тематизирани миниатюри по произведения на бургаски белетристи. Пътеписът на Мариана Праматарова "градове, храмове и колоси" също беше събитие",каза още Василева. Това, което отличава Есенните празници от миналогодишни издания е представянето на българо-италиански проект. В една книга са събрани неподписани текстове на жени-майки и не такива от България и Италия. Това са преди всичко жени, които се занимават с творческа дейност и заемат отговорни постове или изпълняват отговорни функции в обществото.

"От сега мислим за 15 юбилейно издание с какво то да бъде по-различно. Ще направим сбирка, на която ще обсъдим тазгодишното протичане на празниците и ще набележим още от сега с какво да наситим 15 празници догодина", каза Василева. Всички литературни събития са протичали с голям интерес от страна на бургазлии.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
03.12.2012 Утре връчват бургаските литературни награди
11.10.2012 Представят сборник с модерна поезия от бургаски автори
01.10.2012 Започват Есенните литературни празници
27.09.2012 Програмата за Есенните литературни празници в Бургас
11.10.2011 Есенните литературни празници продължават с отбелязване на годишнина на
поет
05.10.2011 Силен зрителски интерес към Есенните литературни празници в Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).