© Impact Press Group | | Ако природният газ поскъпне с около 25%, това ще се отрази върху себестойността на хляба с 3-4 стотинки. Това коментира председателят на Регионалната структура на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Цената ще варира в зависимост от това дали фирмата използва като енергия основно газ или смесено ток и газ.По думите на Людиев, в годините особено малките хлебопроизводители са доказали, че са много гъвкави, когато е било трудно и когато в бранша е имало криза или някаква жестока конкуренция, те много лесно затварят кепенците и в по-добри времена много лесно ги отварят. "Преди няколко години много от работниците в хлебопроизводството се преместиха основно в строителството, в последствие разбраха, че професията хлебар не е високодоходна, но е много по-стабилна от строителството, в момента в нашия бранш не мисля, че някой от колегите чувства глад за работна ръка. По-скоро конкуренцията е много голяма, участието в "сивата икономика" все още съществува и по-скоро това тормози колегите", посочи Людиев. Заплатите в бранша варират между 300 и 500 лева, а на места работниците получават и над тази сума. Тя зависи от това колко е механизирано производството, обясни Людиев.
Най-големият проблем в момента е укриването на данъците в сектора, според Димитър Людиев. "За клиентите произведеният в "сивата икономика" хляб е добре дошъл, защото се предлага на по-ниска цена, не се спазват технологиите и суровините, които се влагат, но най-голямото перо е укриването на данъци. Мисля, че до голяма степен по първия проблем въвеждането на БДС ще регулира нещата, надявам се по същия начин контролните органи да си вършат работата, за да излязат на светло максимален брой хлебопроизводители", посочи Людиев.
Източник: Агенция "Фокус" |