Портовете ни чакат големите кораби

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:46 / 26.06.2010
2812
Дълбоководен канал за големи кораби, яхтено пристанище и Морска гара в Бургас, зърнен терминал в Русе, ферибот в Лом. Тези проекти ще видят бял свят, защото получиха подкрепа от държавата, казват шефове на трите порта.

За българските пристанища досега няма усвоени пари по Оперативна програма "Транспорт". Европейският съюз разглежда водните проекти като приоритетни, но парите по европейските програми досега са били насочвани предимно към пътния и жп транспорт. В стремежа да създадат Национална транспортна стратегия, в която всички видове транспорт да се развиват хармонично и допълвайки се, дойде времето и на водния транспорт, на пристанищата. Министерството на транспорта, Морска администрация и Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) поискаха от пристанищата да представят важни за развитието им проекти, които да влязат в ОП Транспорт.

"Ние кандидатствахме и имаме уверение, че подадените в началото на годината проекти ще бъдат включени", заяви капитан далечно плаване Стефан Нейчев, зам.-председател на УС на ДППИ. Такива са проектите за подобряване на кейовата защита, оборудване с нови отбивачи за кораби, завършване на удълбочаването на съществуващия дълбоководен канал в пристанище Бургас, проект за осигуряване на т.нар. лазерни створове - светлини, които помагат на корабите да влизат в пристанището при мъгла. Очакванията са големи кораби да влизат в пристанището и те трябва да имат възможност да маневрират.

В края на юни държавното предприятие ще се срещне с операторите на пристанища, за да обсъди възможностите за подобряване на съществуващата инфраструктура. Ще се опитаме да инвестираме в подобряване на порт Русе-Запад, в пристанище Лом и в Бургас, където някои от терминалите са потънали, каза к.д.п.Стефан Нейчев. За да се осигурят средства за възстановяването им от европейските фондове, са необходими качествени проекти.

Директорите на пристанищата Бургас, Русе и Лом разчитат на добрия диалог, който имат с министерството, изпълнителната агенция и предприятието "Пристанищна инфраструктура", да създаде необходимите условия за развитие на инфраструктурата и за съживяване на водния транспорт и бизнес. Как виждат настоящето, нуждите и бъдещето на пристанищата Бургас, Русе и Лом разказаха директорите на портовете.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).