Поредните бедстващи птици спасени в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:17 / 03.02.2010
671
Голям воден бик беше поредният рядък вид (Botaurus stellaris), на когото оказаха помощ доброволците от Българско дружество за защита на птиците Бургас. Птицата беше попаднала в пределите на града и объркана от непривичната среда, потърсила укритие сред панелните блокове. Благодарение на будни граждани информацията достига до доброволците на БДЗП, многократно доказали се като приятел на българската природа. Те незабавно организират нощна спасителна акция. Мястото където се намира птицата е локализирано и впоследствие, водният бик е прибран на безопасно място. Експерти на БДЗП Бургас установяват, че птицата е в добро състояние. Тя е опръстенена със стандартен пръстен на Българска орнитологическа централа и птицата е освободена на подходящо място в района на ЗМ „Пода".

Друга птица, на която помогнаха доброволците на БДЗП Бургас е един обикновен мишелов. Той е намерен в района на село Константиново. Късметът му е бил в това, че хората, които са го намерили, веднага се свързват с БДЗП и впоследствие птицата е донесена в Бургас. Веднага след това е предадена на екип на Дружеството, който се отзовава на случая въпреки късния час и обилния снеговалеж. На следващия ден птицата е пратена за лечение в Стара Загора. За съжаление мишеловът беше в лошо състояние и с тежка фрактура на едното крило. Най-вероятно е пострадал при прострелване след последните ловни дни.

По време на последните ловни дни за водоплаващи птици беше засилен контролът около Бургаските езера и защитените територии в региона. Организирани бяха седем екипа с представители на РУГ, РИОСВ и БДЗП, които активно контролираха спазването на природозащитното законодателство(http://bspb.org/show/1437-33 ). Вследствие на проверките са конфискувани четири екземпляра от вида голяма белочела гъска. Те са използвани като живи примамки, което е неразрешено средство за лов. Тъй като птиците бяха с наранявания, вероятно след отстрел, бяха пратени за лечение в Стара Загора.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).