Полицията е готова да осигури безопасността през летния сезон по курортите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:45 / 27.05.2010
1037
За осигуряването на безопасността на туристите по Южното Черноморие през лятото, за мерките, които се предприемат срещу престъпността и за сигурността по пътищата говори директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров:

- Комисар Димитров, как ще бъде осигурена безопасността на почиващите по Южното Черноморие по време на летния сезон?
- Както всяка година е създадена организация за командироване на служители от вътрешността на страната с оглед подсилване на местните сили. Разработени са съответните планове, прави се анализ на оперативната обстановка и конкретните нужди за всяко едно районно управление съобразно динамично променящата се среда.

- Стана ясно, че 540 полицаи от вътрешността на страната ще бъдат командировани по Черноморието за лятото. Какъв ще бъде техният брой в Бургас и по курортите?
- За целия сезон в Слънчев бряг ще бъдат командировани 300 служители, които ще дойдат на четири смени. В Приморско ще бъдат командировани 70 служители, които ще бъдат на три смени. В Поморие ще бъдат командировани 43-ма служители на три смени, в Царево 16 служители на две смени и в Созопол - 68 служители на три смени. Това са служители патрулно-постова дейност, служители по КАТ, разследващи полицаи.

- Какви мерки ще бъдат предприети по отношение на джебчийските кражби, които се увеличават по време на летния сезон?
- Основният проблем по отношение на джебчийските кражби е курортен комплекс Слънчев бряг, тъй като там са концентрирани интересите на тези джебчийски групи. За миналата година можем да се похвалим с много сериозен резултат - над 50% спадане на заявителския материал по отношение на джебчийски кражби. Смятам, че работещият модел е уцелен, нямаме причина да променяме организацията и ще бъде, както миналата година с командировани служители от Бургас в Слънчев бряг и съответно от специализирания сектор в София.

- Как стои въпросът с вело и конната полиция през лятото?
- Няма да измислим топлата вода ако кажа, че от няколко години велополицаите се използват в Слънчев бряг. Така ще бъде и тази година. Там е създадена организация, като те са на издръжка на АД „Слънчев бряг" и тази година ще се радваме на тяхното присъствие с нови униформи.

- По отношение на платените секс услуги - наскоро имаше случай с измамен турист. Как ще се противодейства на тази дейност?
- В масовата част от случаите става въпрос за чисто джебчийски кражби, които контактът на извършителя с бъдещата жертва започва под формата предлагане на секс услуги, но в последствие се започват подготвителни действия за консумиране на услугата, в хода на която туристите биват ограбени.

- Къде по Южното Черноморие има камери за видеонаблюдение?
- В района на Слънчев бряг и на Несебър работят две локални системи за видеонаблюдение. По наша инициатива те са адаптирани една към друга и работят в синхрон, като сигналът и от двете системи е отведен в районното управление. Лятото има специализирани служители, които водят това наблюдение и подпомагат служителите на терен.

- Нека да припомним къде са ситуирани камерите на КАТ, които следят за спазване на закона по пътищата?
- Камерите на КАТ следят за превишаване на скоростта. Едната се намира в района на Равда. Другите две камери са по пътя за Созопол - около Атия. Ще припомня, че има и два специализирани автомобила с мобилни камери, които също засичат превишаване на скоростта дори и в движение.

- Достатъчен ли е броят на тези камери или има нужда от още такива?
- Продукцията, ако мога така се изразя, която произвеждат тези камери към момента, мога да кажа, че е непосилна за обработка от служители на КАТ.

- Обикновено през лятото се засилва трафикът към Бургас. Колко служители на КАТ ще следят за спазване на закона по пътищата?
- Основният проблем е между „Петолъчката" и входа на магистралата, тъй като там се създава една фуния. Създадена е организация. Миналата година имаме, както негативен, така и положителен опит от проблема с движението - предимно месеците юли и август и то предимно в петъчни и неделни дни, когато е основният трафик на български туристи от София, Пловдив, Стара Загора. За тези дни е създадена организация и ще бъдат командировани служители от мобилното подразделение „Сигма" - мотори, които ще сноват между колоните автомобили и ще осъществяват бързата пропускливост на трасето.

- Какво показва миналогодишният ви опит в тази посока. Даде ли резултат патрулирането на полицаите?
- Да, имаше резултат, защото ускорихме скоростта на движение на колоната и така се вземат много бързи и адекватни мерки съобразно конкретната обстановка в дадения момент. Имаше и командировани ръководни служители, които взимаха решения и командваха силите на място.

- Как се борите с проблема с разпространението на наркотици и засилва ли се този „бизнес" през лятото?
- Оперативната обстановка в района по линия на разпространение на наркотици е доста динамична. Смея да кажа, че в последните две години нямаме присъствие на мощни, добре организирани престъпни групи, които държат контрола върху този вид престъпна дейност. Към момента наблюдаваме фрагментирани малки групи, които извършват локално разпространение на различни територии, а сега в началото на летния сезон очакваме да пристигнат много гастрольори от вътрешността на страната, които да разгърнат някакви малки техни схеми.

- Ако можете да дадете една обща картина на престъпността в Бургас, как бихте я описали?
- Това е много просторен въпрос. Едва ли ще мога с две думи да отговоря, но последните месеци имаме 15% увеличение на заявителския материал, предимно престъпления против собствеността - кражби, имаме леко завишаване на уличните грабежи, но това са дребни престъпления, продиктувани от икономическото положение на страната в момента. В град Бургас имаме относителна стабилност на престъпленията, имаме леко завишаване на престъпността в периферията, в селските райони.

- Какви са очакванията Ви за това лято?
- Очакванията и разчетите на туроператорите са за около 10%-15% увеличение на потока на туристите. Общите очаквания са за по-добър сезон в сравнение с миналата година. По чисто полицейска линия аз очаквам по-сложна оперативна обстановка.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).