Поетапно ще почистват 23-километровия канал на Атанасовското езеро

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:50 / 13.03.2013
1659
Багерът, закупен по проект "Солта на живота", по който работят БФБ, БДЗП и "Черноморски солници" , ще направи първа копка и ще постави началото на почистването на Атанасовското езеро в северната му част. Радостина Ценова от бургаския клон на Фондация Биоразнообразие разказа, че почистването на този обходен канал е една от най-важните консервационни дейности по проекта.

"Важно е този канал да бъде в добро състояние и да изпълнява защитните си функции. От друга страна почистването му е от голямо значение за бургазлии и на околните селища и квартали, защото той събира дъждовните, част от канализационните води, водите при топенето на снеговете, включително и някои малки рекички в северната част на езерото. Тогава когато канала е затлачен има вътре доста ненужна растителност е наистина опасно какво може да причини", разказа Ценова.

Тя припомни наводнението от февруари 2010 г. когато поради лошото състояние на канала водите преляха. Идеята на проекта "Солта на живота" е до голяма степен да предотврати следващи подобни наводнения. Друг акцент е и датата, когато се поставя начало на почистването, когато общината разработва стратегия за адаптация към климатичните промени. По думите на Ценова това което се случва с климата в последно време малко или много е в резултат на глобалното затопляне.

"Независимо, че основната ни цел е консервационна, да подобрим състоянието на Атанасовско езеро, което е важна територия за опазването на стотици видове птици, които го обитават и гнездят, но и да помогнем за намаляване ефекта от климатичните промени", посочи още тя. Всъщност самото почистване ще отнеме доста време, ще се почистват 3-4 км годишно, тъй като Атанасовско езеро е резерват и като такъв основно задължение на всички, които извършват дейности там е да се съобразяват с наложените ограничителни режими - периоди, в които не се безпокоят птиците и са забранени всякакви ремонтни дейности. 23-километровия канал не е почистван от повече от 20 г., а закупената техника ще позволи и за в бъде да се поддържа в добър вид.

По проекта "Солта на живота", финансиран от програма LIFE+ на ЕС предстоят още ремонт на дигите и валовете на езерото, строеж на четири нови изкуствени острова и мониторинг на цялостното състояние на лагуната. Отделно с това и много дейности свързани с популяризиране на Атанасовско езеро и усилията, които се полагат за опазването на този ценен хабитат какъвто е лагуната там.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).