Подкрепете Бургас в битката за "Сграда на годината" 2013

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:40 / 03.12.2013
987
Бургас участва с два обекта в националния конкурс "Сграда на годината 2013", научи Burgas24.bg. Всеки може да гласува според предпочитанията си ОТТУК.

В категория "Търговски сгради" кандидатстваме с лайфстайл център "Странд". На застроена площ от 60 000 кв.м. лайфстайл център СТРАНД съчетава удобна инфраструктура, близо 50 магазина, ресторантска аркада с над 10 заведения, Киноцентър с 8 зали, Тренировъчна зала за футбол, Странд академия, Развлекателен център с миниголф, снайпер зала, лазерен лабиринт, 6Д кино, Танцово студио, Комплексен детски център, Интерактивен площад и др.

В категория "Сгради със специално предназначение" Бургас участва с Морската гара. Сградата е проектирана в три модула както следва: Модул 1 - Пътнически терминал - пристигащи, Модул 2 - Заведение за Обществено Хранене и Модул 3 - Пътнически терминал заминаващи. Изпълнени са Модули 1 и 2. Модул 3 ще се изгражда в бъдеще при необходимост от разширяване на капацитета на гарата. Към момента за да може да функционира нормално Модул 1 е разделен на две и работи, като Терминал Пристигащи и Терминал Заминаващи. Във фазата, която се изпълнява към момента терминала е оразмерен за обработка на 1000 пътника. При изграждане на Модул 3 капацитета ще се увеличи на 3000 пътника. Цялостната концепция на проекта е след реализацията на двата терминала те да се ползват като експозиционни площи, зали за събития извън времето, в което сградата работи като пътнически терминал. По този начин се постига полифункционалност и по-голяма обществена значимост.

Лайфстайл център "Странд" е номиниран и в още една категория, а именно "Сгради с елементи на зелена архитектура".

Победителите в конкурса се определят от жури, съставено от представители на браншовите организации, професионалисти, представители на бизнес средите.

Престижното събитиe, учредено през 2002 година, прави преглед на тенденциите в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. От създаването си до днес конкурсът представи стотици сгради, изградени през последните дванадесет години в България. Национален конкурс "Сграда на годината" е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране с подкрепата на браншовите организации - КСБ, КАБ, САБ, КИИП. 

С учредената през 2005 г. инициатива "Вечните сгради на България" конкурсът е организирал успешни кампании за набиране на средства за възстановяването на сгради, свързани с културното и историческото наследство, като Боянската църква "Св. Никола и Св. Пантелеймон" в София и Музея на Колю Фичето в Дряново.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).