Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
По-интересни учебни часове за учениците в 4 училища в Бургаска област
Автор: Екип Burgas24.bg 10:11 / 13.09.2024Коментари (0)5064
©
Четири училища от Бургаска област започнаха пътя си в програма “Училища за пример" това лято с интензивно обучение. В името на благополучието, академичните успехи и самоинициативността на децата, директорите и учителите на ОУ "Васил Априлов",  СУ "Йордан Йовков" и СУ "Иван Вазов" в гр. Бургас и СУ  "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Карнобат избраха да са част от най-големия досега випуск на двугодишната обучителна програма на фондация “Заедно в час".

Когато говорим за образование често се казва, че днешните деца са различни и учителите трудно ги мотивират, но рядко се обсъждат конкретни идеи как трябва да се промени преподавателският подход. Именно в това е и ключът към успеха на програма “Училища за пример" - ученикът да бъде в центъра на образователния процес, да бъде активен и да учи чрез преживявания, проекти, работа в групи и други методи, които са му интересни и му дават възможност да осмисли знанията, които получава, а заедно с тях да усвои и ценни умения. В следствие на програмата, учителите добиват навика да си задават въпроса “Какво ще правят учениците в този момент", когато планират часовете си (вместо “Какво ще правя аз"). 

"Обучението беше много зареждащо, смислено и интересно. Досега не сме присъствали на толкова добро обучение. Класните стаи вече са с ново оформление, чиновете са разместени по нов начин и очакваме с нетърпение следващия модул.“ казва Веселина Александрова на края на 7-дневното лятно обучение. Г-жа Александрова е заместник-директор в едно от училищата от новия випуск - ОУ "Васил Априлов“, гр. Бургас.

По време на програмата участниците имат възможност да усвоят и тестват различни педагогически и управленски практики и да ги адаптират за конкретния контекст, в който работят. Едно от най-ценните неща в програмата е, че тя отключва потенциала, който носи всеки училищен екип. Учителите заедно определят целите за своите ученици, след което заедно планират уроци, така че за децата да е по-лесно да направят връзки между различните предмети, които изучават и да разберат какво е приложението на знанията, които получават в живота. Учителите "отварят“ класните си стаи - канят колегите си да наблюдават уроците им и после заедно анализират какво се е получило добре и кое може да бъде направено по различен начин, така че да събуди и стимулира интереса на  децата. Това създава условия за непрекъснат обем на добри практики между учителите в училище, което на свой ред прави уроците по-ангажиращи за учениците.

 

СУ "Св. св.Кирил и Методий" в Карнобат е средищно училище. В него се обучават деца и ученици с различен социален профил. 

“Учениците ни пътуват от близо 10 населени места и за нас е важно да приобщим тях и техните семейства към училищната общност." казва директорът на училището, г-жа Маркагрита Паскалева.

“Като резултат от участието ни в програмата бихме искали да създадем за учениците си усещането, че процесът на учене е и тяхна отговорност. Ще се радваме да разберем,че смятат училището за сигурно и привлекателно място." добавя тя.

Училищата в програмата сами залагат целите, които искат да постигнат за двугодишния период. Всяко училище има и ментор в лицето на опитен човек от образователната система (директори, образователни експерти, учители), който редовно посещава училищата и им помага да приспособят наученото от курсовете в програмата, така че да е от полза за специфичните нужди на учениците им. 

 Мисията за фондация "Заедно в час“ е всяко дете в страната да получи достъп до качествено образование, което го подготвя за съвременния живот. Кандидатстването за следващия випуск на програмата ще започне в началото на октомври месец. Актуална информация за процеса по кандидатстване има на сайта на програма "Училища за пример“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Искат закриването на въглищни централи у нас
Борба за влияние в Близкия Изток
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: