Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Плевнелиев: Черно море привлича с плажа и бирата, нека скоро да е с биоразнообразието
Автор: Екип Burgas24.bg 17:15 / 25.06.2013Коментари (0)914
© Burgas24.bg
Водата, биоразнообразието, отпадъците и храната в България са безценни ресурси. Крайно време е да преосмислим използването и управлението им. Това послание отправи президентът Росен Плевнелиев в речта си за откриването на международната конференция "Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав", на която присъства и еврокомисарят по екологията Янез Поточник.

В речта си Плевнелиев няколко пъти цитира еврокомисаря Поточник като подчерта, че вече не става въпрос за зелен растеж, а за растеж изобщо.

"Всички ние трябва да си дадем сметка, че България има голям шанс, който може да пропилее. Промяната зависи от всеки един от нас с отговорно отношение към природата ни", каза президентът.

Президентът акцентира на водата като безценен ресур и го определи като "петролът на бъдещето." Плевнелиев припомни, че няма държава с излишък на вода, с много малко изключения като Канада и Германия.

"Време е да се замислим как ползваме и управляваме водните ресурси. Устойчивото управление в сектор "Води" стои до дневен ред. Това е добра перспектива за България, защото ще доведе до чисто море, нация, държава," подчерта той и изрази задоволство, че у нас през последните години са направени наистина важни стъпки - националната водна стратегия, а сега и водната реформа е в парламента.

"За 7 седмици и половина в световен мащаб населението се увеличава с толкова, колкото е то в момента в България (с над 7 млн. души). Става дума само за седем седмици. Поради тези причини скоро ще имаме нужда от много повече ресурси, от 40% повече вода в сравнение със сега", предупреди от своя страна Поточник още в началото на своето обръщение в хотел Шератон, за да онагледи свръхконсумацията на изчерпаеми ресурси на световно ниво.В тази връзка той посочи още, че в момента само в Европейския съюз всеки човек използва по 15 тона природни ресурси годишно. 6 тона отпадъци пък прави общо населението в съюза. Енергетиката става все по-скъпа, а енергията се произвежда на много по-високи цени, изброи още еврокомисарят.

В същото време според Поточник бизнесът предлага стандартен икономически модел, който вече не работи предвид тези обективни реалности и няма да осигури това, което е необходимо. Много от новосъздадените фирми прогнозират нуждите им от природни ресурси да се увеличат в пъти през следващите години, посочи Поточник и даде за пример Германия като държава с много стабилна икономика, която обаче има ресурсна ефективност, която също се нуждае от засилване.

"Неизбежно е да сменим икономическия модел, всички наши икономики трябва да станат ресурсно ефективни", заключи Поточник.

Според българският президент смяната на икономическия модел означава и промяна в начина, по който ние българите мислим и за битови отпадъци, защото те не са отпадък, а вторичен ресурс, който трябва да управляваме рационално. Президентът цитира и тъжната статитстиката за Бългрия, където едва 6% от отпадъците са били предадени за рециклиране през 2011г., останалите 94% процента най-арогантно изхвърляме и не използваме повторно. "Трябва да намалим този процент на много по-малко, за да подкрепим и природата. Затова се подготвят инвестиции от страна на Европейската комисия," заяви държавният глава.

Храната е друг акцент, на който президентът обърна внимание. Водата и земедлието заедно, според него, могат да подпомогнат една много бързо разрастваща се индустрия за храни у нас. Земята ни има безценно предимство, защото е плодородна, чиста и благоприятна за биоземеделие. "Нека да я запазим такава", призова той и отново цитира Поточник, който разделил държавите на два вида - едните, които са вече замърсени и сега трябва да полагат усилия да изчистят водата и земята си, природата, и другите, които имат шанс да не допуснат тази грешка.

Плевнелиев изтъкна още, че България притежава разнообразна и до голяма степен съхранена природа - безспорно национално богатство, което трябва, според него, да стане част от нашата национална идентичност, част от нашия туристически продукт. "Вярвайте ми, ако сега се ходи на море у нас заради плажа и бирата, след 10-15 години, хората ще идват заради биоразнообразието ни, ако обаче го съхраним и го направим част от нашата национална стратегия. Биоразнообразието е и източник и на продукти с висока добавена стойност, то дава възможност и за устойчива пазарна реализация", посочи Плевнелиев.

Фактите сочат, че България е най-енергоемка в Европа. Тази забележка присъстваше в обръщенията и на Плевнелиев, и на Поточник. "Преминаването към енергийната ефективност има големи ползи и всички ние се убедихме в това, тя ни прави енергийно независими и конкурентоспособни", посочи президентът.

В заключение държавният глава обясни, че именно трансграничните, интегрираните с общ европейски подход към екологията решения са единствените възможни в момента. Такъв е именно и Дунавският подход, тема на днешния форум.

"Дунавският регион отваря нови хоризонти за сътрудничество. Стратегията ни за Дунав обвързва ефективното използване на ресурсите с цели и в областта на енергетиката, туризма, транспорта, иновациите, конкурентоспособността, опазването на околната среда и всички те трябва да бъдат интегрирани в тези транснационални стратегии. Като Дунавксата стратегия, която превръща региона в едно уникално място", подчерта държавният глава..

Източник: в ."Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: