Петокласници показаха почит към птици и род с открит урок

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:53 / 27.02.2010
818
На 26.02.2010 година ученици от пети и девети клас на СОУ „Константин Преславски" - гр. Бургас показаха в открит урок по български език и литература своето уважение към пролетните празници, обичаи и традиции на нашия народ. Организатор и водещ на събитието беше преподавателката по български език и литература Емилия Решовска - член на Съюза на краеведите в България и на Краеведското дружество в Бургас, част от ръководния екип на православно-краеведската експедиция „Близнак 2009". В открит урок под надслов „Баба ми разказва...", младите родолюбци демонстрираха резултатите от своята изследователска работа. Стана ясно, че самите те са провокирали провеждането на подобен учебен час, затова и в основата на мероприятието бяха залегнали именно техните разкази, изказвания и възстановки на обичаи. На фона на презентация по темата, пред публиката бяха представени интервю с участник в кукерски шествия, разказ за Тодоровденска кушия и лазаруване, дефилираха ученик, облечен като кукер и момичета с носии на лазарки.

Гости на открития урок бяха четвъртокласниците от ОУ „Михаил Лъкатник", които с интерес следяха изявите на своите домакини. Специално за случая, те бяха написали съчинения и стихове, посветени на пролетните християнски празници и обичаи. Творбите им прозвучаха в залата и бяха възнаградени не само с аплодисментите на впечатлената публика, а и с паметни грамоти за всеки един млад творец.

Почетен гост на събитието беше д-р Вида Буковинова - историк-краевед, основател на Съюза на краеведите в България и на Бургаското краеведско дружество, автор на десет книги и стотици публикации, изследващи миналото на Бургаския регион. Малките ученици от двете бургаски училища поглъщаха жадно нейния разказ за появата на празника Цветница/Връбница и бяха горди, че получиха признание и възхищение за плодовете на труда си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).