Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Павлин Михов: Проблемът с бездомните кучета в Бургас е решен
Автор: Екип Burgas24.bg 10:49 / 23.03.2012Коментари (2)1825
© Burgas24.bg
Активната политика на Община Бургас през последните години за овладяване и намаляване броя на бездомните кучета вече е с видими резултати. От 2008 година общината изпълнява стриктно програмата си за намаляване популацията на бездомните кучета. Тази програма е изцяло съобразена със Закона за ветеринарно медицинската дейност и Закона за защита на животните, каза Павлин Михов, директор дирекция "Опазване на околната среда".

"Там изцяло се прилага принципа - улови, кастрирай и върни на местото където е било уловено кучето. Ще прозвучи самохвално, но на територията на Община Бургас проблемът с безстопанствените кучета е решен. Решен е до голяма степен. За разлика от други градове в страната Бургас не страда от този проблем, който винаги е в Топ 5 на проблемите на гражданите. Това се вижда и от жителите на Бургас и гостите на града. Това, което прави впечатление е липсата на безстопанствени кучета, които да се разхождат по улиците. Продължаваме да работим в тази посока, тъй като нямам как да бъде спряна работата в тази посока, защото популацията на безстопанствени кучета много бързо би се възстановила ако не се върши нищо", каза Михов.

Той допълни, че през кастрационния център на приюта за скитащи кучета в Бургас преминават между 380 - 420 бездомни животни. Те се обезпаразитяват и ваксинират. След изтичане на следоперативен 10 дневен период се връщат по местата, където са били уловени. Изключително важно е това, че за една голям част от безстопанствени кучета е намерен дом и стопанин.

" Ако 420 е броят на кастрираните кучета, то 208 са били осиновени и не са върнати отново на улицата, а са намерили втори дом и стопани, които да се грижат за тях. Това е много важно в цялостната ни работа по отношение ликвидиране популацията на безстопанствените кучета. Много важен момент е и това, че все повече граждани се обръщат към обслужващият ги ветеринарен лекар да извърши кастрация на домашното животно, тъй като един от източниците на захранване на популацията на скитащи животни се ликвидира. Факт е, че една голяма част от родените животни при стопанин се изхвърлят на улицата, което захранва популацията на бездомни кучета. Важно е да отбележа, че стопаните на кастрирани домашни кучета не дължат годишна такса и са освободени от нея до края на живота на домашния си любимец", каза Михов.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.03.2012 г.
0
 
 
Да проблем няма. За сведение в София проблема е голям . По Цариградско около спирките е пълно с глутници . А бе истината ,че въпреки че не са ми любимци ,сегашните управници вършат работа. Безспорно е. То идеални управници няма. Все на някой ще му "убива"А за подлезите и надлезите не съм съгласен, достатъчно е пешеходни светофари и културни пешеходци и шофьори.
Aнонимен
на 23.03.2012 г.
-2
 
 
ОБЩИНА БУРГАС НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ПРОБ;ЕМ С БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА Т.НАР. ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ!!! НО ИМА СЕРИОЗНЕ ПРОБЛЕМ С КЛОНИРАНЕТО НА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ И ЛЕГНАЛИ ПОЛИЦАИ!!! ЗА КОЕТО Е ОТГОВОРЕН ЛИЧНО КМЕТА! И Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОЯТ ПЕШЕХОДНИ НАДЛЕЗИ ИЛИ ПОДЛЕЗИ, А НЕ ДА СЕ ДРАКСАТ ЗЕБРИ В СТИЛ УЛИЧНИ ГРАФИТИ!!! ЗЕБРАТА НЕ ПАЗИ ЧОВЕКА!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
Бури и градушки 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: