Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Пациент цял живот ще е благодарен на лекарите от УМБАЛ Бургас
©
Изключително рядък случай бе успешно разрешен от мултидисциплинарен екип в УМБАЛ Бургас. Мъж на средна възраст постъпва в болницата с червен обрив по цялото тяло. Обривът наподобява пъпки от варицела, слети в едно. Няма място, което да не е засегнато – лице, гърди, корем, крака. Пациентът трудно преглъща и се оплаква от болка и сърбеж в очите. Преди това е търсил помощ в други болници, но отвсякъде бил връщан с думите "не си за нас". Разказва, че обривът се появил постепенно, но изведнъж обхванал цялото тяло. Не сърбял, но върху първоначалните пъпки започнали да се образуват рани и мехури.

В УМБАЛ Бургас пациентът е приет във вътрешно отделение с хематологичен профил. Следват множество микробиологични, серологични и образни изследвания, изследвания на кръв и урина, за кърлежови и инфекциозни болести. Те показват единствено насложена инфекция върху обрива, но не откриват причината за него.  Пациентът е консултиран със специалисти по инфекциозни болести, кожни и венерически болести, ревматолог. Въпреки съмненията, че става дума за кожно заболяване, това е категорично отречено от лекарите.

Мъжът работи в горско стопанство, но не е забелязал ухапване от кърлеж или от диво животно и не е консумирал непроверено месо. Но пък имал болен кръст, който лекувал месец преди това с обезболяващи. Това води лекарите към правилната диагноза – булозна дерматопатия – рядък страничен ефект, който възниква като имунологичен феномен след прием на такива лекарства.

"Когато го приехме беше много разстроен, никой не можеше да му каже какво му има. Въпреки съмненията, че е кожно заболяване, се оказа, че не е това. Консултирахме се с началника на Отделението по кожни и венерически болести д-р Силвия Горанова, която в този момент беше на конгрес в чужбина. Тя предположи, че е възможно да е получил този рядък страничен ефект от обезболяващите и така се оказа", разказа д-р Димитър Рибов, началник на вътрешно отделение и лекуващ лекар на пациента.

След като установяват причината, лекарите в УМБАЛ Бургас прилагат комплексна терапия и постепенно всички обриви изчезват, а нови не се появяват. Мъжът е изписан благополучно и е изключително благодарен на целия екип. За успешното разрешаване на неговия случай е важно както наличието на лекари от всички специалности, с каквито не всяка болница разполага, както и добрият синхрон между тях, казват от УМБАЛ Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: