ПП ГЕРБ в Долно Езерово се включи в кукерските игри

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:35 / 21.02.2010
794
Членовете от клуб Долно Езерово към ПП ГЕРБ се включиха активно в традиционния български празник "Кукеров ден". С цветни маски, традиционни български носии и колани със звънци, кукерите обиколиха целия квартал за да прогонят „злите духове". Жителите се надяват кукерските игри да са помогнали, да няма повече наводнения, тъй като проливните дъждове в последните месеци, наводниха голяма част от къщите в квартала.

Кукерските игри започнаха рано сутринта. По стар обичай водачи на кукерите са булка и младоженец, които влизат във всяка къща с благословия за здраве и берекет на стопаните, а шумът от многобройните кукерски звънци озвучи целия квартал прогонвайки злото.

В края на деня в центъра на квартала, кукерите изпълниха ритуала „Плодородна година", който пресъздава оран, сеидба и кукерски борби.Кукерският ритуал завърши с хоро, в което освен кукерите се включиха и много от жителите на квартала.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).