Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отпуснаха повече пари за здравеопазването в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:27 / 19.10.2011Коментари (2)1673
© Burgas24.bg
По повод деня на лекаря в Бургас институциите свързани със здравеопазването дадоха обща пресконференция, домакин на която бе зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян.

"Здравеопазването по принцип е държавна функция. Общинското здравеопазване е това, което трябва да провежда държавната политика по региони и да подпомага държавното здравеопазване. За това е изключително важно да има екип, да има диалог и разбирателство между институциите. Няма проблем, който да е значим в града и който да не се обсъжда от заетите в здравеопазването институции. Освен това имаме изключителната подкрепа на общинска администрация и на областната администрация. До сега по отношение на здравеопазването остри конфликти не са се очертавали. Напротив очертават се добри неща, които ще дадат плод в съвсем близко бъдеще като откриването на новата многопрофилна болница заедно с медицинския център в комплекс "Меден Рудник". Нито една община в България не е разкрила ново лечебно заведение", посочи Мануелян.

По време на пресконференцията бяха съобщени и не много приятни данни по отношение на здравеопазването. Д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция съобщи, че за съжаление област Бургас като наъй-голяма област в страната с намаление около половин милион се в нарежда на последно място в страната по отношение на леглова база и лекари на глава от населението. По думите му здравеопазване трябва да има ,лечебни заведения трябва да има но не на всяка цена, а водещото е високото качеството на предлаганото здравеопазване.

Таня Макшева директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Бургас съобщи, че в бургаска област има 78 000 неосигурени граждани. Това създава огромен проблем за здравното състояние в областта. Бургаската каса е сключила с 222 лечебни заведения за пердоставяне на първична извънболнична помощ през 2010 година като тази години тези договори са 218. Изпълнителите на специализирана извънболнична помощ за 2010 са били 168 ,а за тази година 172. Договорите с лечебните заведения за оказване на болнична помощ са 21 по клинични пътеки. Таня Макшева съобщи, че за деветте месеца на тази година в сравнение със същият период на миналата година са нараснали средствата отпускани от касата за различните лечебни заведения с които имат сключени договори. " За първична извънболнична помощ осигурените финансови средства са с ръст 10 % в сравнение със същият период на миналата година. Ръстът на парите за специализирана медицинска помощ е 8 %. За дентална помощ ръстът е 4 %, за медико-диагностична дейност средствата са с 10 % повече", каза Макшева.

Тя допълни, че има 41 % ръст на отпуснатите средства за медикаменти за домашно лечение, защото от март тази година касата заплаща и медикаменти за онкоболни, за болни с редки заболявания и за пациенти след трансплантация. За 2010 година договорените средства за болнична помощ са били около 30 милиона лева, а за тази година ще са около 40 милиона . Новото за тази година е, че в областта се предлага лечение и по 15 нови клинични пътеки, които до сега не са работени в лечебните заведения като кардиохиругия, инвазивна кардиология и съдова хирургия. Таня Макшева сподели също така, че по данни на касата 18 000 пациенти от Бургас са пожелали да се лекуват извън областта независимо, че е имало предлагане по дадени клинични пътеки, което говори, че пациентите не харесват качеството на здравеопазването.д-р Здравка Инжова, която е член на УС на Бургаската лекарска колегия каза, че организацията е претърпяла различни метаморфози, до пълното игнориране като страна при подписването на рамкови договори и взимане на решения.

"Сега оптимизма макар бавно и полека се възражда у нас. Ние в момента работим по-добре и със здравните институции - с управлението на Многопрофилната болница, с общината и Здравната инспекция. Целта на работата на лекарския съюз е във времето, в което голяма част от медийното внимание е негативно спрямо нашето съсловие, ние се опитваме не да игнорираме проблемите, но въпреки всичко чрез качествена работа да докажем че макар да има финансови организационни и структурни трудности, че вършим добра работа на полза на обществото на Бургас" , каза Инджова.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ха дано помръднат нещата.Повече пари за ранното откриване на онкологичните и съдови заболявания.Дано да има и за лекарите , а не само да ги ругаем.
Aнонимен
на 19.10.2011 г.
+1
 
 
Здравеопазването куца и винаги е било на ниско ниво в Бургас. Голям университет липсва
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: