Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отложиха делото за повторното преброяване на бюлетините за общински съветници в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:27 / 05.01.2024Коментари (0)1444
© БНР
Административният съд отложи делото срещу решението на Общинската избирателна комисия в Бургас за избор на общински съветници. Причината е, че вещите лица не могат да се справят с големия обем на работа. Експертизата в момента се прави не от 11 вещи лица, а от 5 избрани от съда. Делото е образувано по жалба на "Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер Русимов.

Назначените нови вещи лица не присъстваха на днешното заседание. В молба към съда от 22 декември, те са посочили, че заради големия обем на работа не биха могли да се справят с експертизата по-рано от 10 февруари. Те трябва да извършат пълно преброяване на бюлетините на всичките 339 секции.

"Определяне на резултатите по политически партии, "не подкрепям никой", действителни и недействителни бюлетини. Това ще бъде предадено като резултат от тяхната работа в експертиза на 12 февруари. Изискванията са да се работи от вещите лица, така какво е разписано в методическите указания, т.е. да се дублира работата на секционните избирателни комисии - така, както работят СИК, да работят и вещите лица по Изборния кодекс и по методическите указания, без своеволия. При всички положения ще работят по-спокойно, защото са само 5 човека, а не 11 и да си пречат по между си. Има наблюдатели от страна на жалбоподателя и на ответника. Допуснати са наблюдатели на СЕК, на жалбоподателя Бисер Русимов, на ГЕРБ и на други заинтересовани, както и на Общинската избирателна комисия", поясни пред БНР председателят на ОИК - Бургас Фани Семерджиева.

Според жалбоподателя Константин Бачийски, новите вещи лица работят твърде бавно. Той допълни, че за него е притеснителен начинът, по който тълкуват Изборния кодекс. "По данни на наблюдателите, които имаме в помещението по време на преброяването, виждам, че бюлетини, които не са маркирани, с Х или с V, както пише в Изборния кодекс, се приемат за валидни чисто тенденциозно най-вече от една политическа формация, което за мен е доста притеснително. Даже пускахме искане до съда да направи механизъм, по който да може да бъдат оспорвани точно тези бюлетини. Такива, които са били маркирани като недействителни от предните вещи лица, в момента дори и да има големи отклонения, се приемат за действителни. Съдът отговори, че така или иначе вещите лица трябва да спазват закона. Доколкото разбрах от наблюдателите, вещите лица по тези бюлетини, които не отговарят на закона, са казали "те хората са възрастни, хората не знаят" и ги приемат за допустими. В закона такава хипотеза няма. Законът казва много ясно кои бюлетини са валидни и кои са невалидни", допълни той. 

Новите вещи лица са участвали в изборния процес от квоти на други политически сили в избирателни комисии, извън община Бургас, обясни адвокатът на жалбоподателя Богдан Йорданов. Според него е странно определението на съда, те да бъдат предложени не от страните по делото. "Изведнъж след като в предходното съдебно заседание съдът отмени предходната експертиза, отказа да я приеме, отмени състава на вещите лица и ни даде указания да излъчим нови. Необяснимо за нас изведнъж на следващия ден нещата се промениха и въпреки предложените от нас вещи лица в изпълнение на указанието на съда, изведнъж се получи нещо други. Лично за мен подобни промени в решенията на състава при условие, четени едни определения и други, са малко странни. Не разбирам какъв беше мотивът. Много странности се събират на едно място", коментира адвокатът.

Подобна практика за избор на вещи лица имаше и при другите дела, които преминаха в Административния съд в Бургас, свързани с оспорване на решения на избирателни комисии от предходните избори. Магистратите тогава прецениха, че е необходимо хората, които преброяват повторно бюлетините, вече да имат опит в това и да познават Изборния кодекс. Затова страните по тези дела трябваше да изберат вещи лица от членове на избирателни комисии, извън спорния регион.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: