Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриват защитено жилище за хора с увреждания
Автор: Екип Burgas24.bg 10:25 / 22.06.2010Коментари (0)2088
© Burgas24.bg
"Защитено жилище за млади хора с увреждания", финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схема "За по-добро бъдеще за децата" се открива днес в Бургас.

Целта на проекта е да се предложи социална услуга в общността като се подкрепят младежи, навършили 18 години и напускащи специализирана институция, да придобият компетенции за пълноценен самостоятелен живот. В Защитеното жилище в бъдеще ще бъдат настанявани млади хора с увреждания, както и здрави младежи, без подкрепа от биологичните им семейства за предстоящата реализация в живота. В резултат на предлаганите услуги се очаква младежите да преодолеят социалната изолация, да придобият умения за самостоятелно справяне в живота, да се реализират професионално, да изградят самоувереност и комуникативност.

Идеята за създаване на защитено жилище възниква през лятото на 2008 година и принадлежи на зам. кмет по "Здравеопазване, превенции, социални дейности, трудова заетост и спорт" д-р Лорис Мануелян и директор на Дирекция "Здравеопазване и превенции" д-р Ивайло Димитров. За целта с решение на Общински съвет - Бургас е предоставена подходяща сграда на сдружение "Равновесие" за срок от 5 години. Започва търсене на възможности за ремонт на сградата. През есента на 2008 година специалистите от неправителствената организация подготват две проектни предложения: за ремонт и реконструкция на сградния фонд по Проект "Красива България" и за обзавеждане и издръжка на защитено жилище по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", схема "За по-добро бъдеще за децата". Поетият риск е голям, защото единият проект не може да бъде реализиран без другия, а вероятността да се осъществят и двата не е голяма. За щастие, и двата проекта са финансирани.

Сдружение "Равновесие" става една от малкото неправителствени организации в страната и първата в града, която получава средства по проект "Красива България". Ремонтът и реконструкцията са възложени след тръжна процедура на "Котаровстрой" ООД, изпълнени са с отлично качество и са отчетени в срок - през лятото на 2009 година.

Финансирането от схема "За по-добро бъдеще на децата" се забавя с повече от половин година и стартира в началото на февруари 2010 година. През подготвителния период са проведени тръжни процедури, осъществени са обзавеждане, доставки, подбор на персонал и на потребители. Създадени са комфортни условия за живот, труд и почивка.

От 01.04.2010 г. са настанени две момчета - Добрин и Георги и една девойка - Таня без увреждания. През юни пристигнаха едно момче и едно момиче от ДДУИ в село Искра, Община Карнобат с ментални увреждания. През септември очакваме последната група от трима обитатели на ДДЛРГТ "Кождакафалията" - Бургас, които тогава ще навършат пълнолетие. Пред следващите месеци в Защитеното жилище, намиращо се в ж.к. "Меден рудник", младите хора ще живеят, учейки се да организират сами ежедневието си, да се самообслужват и да се включват активно в социалния живот. Важна задача е създаването на навици за поддържане на хигиена, планиране на бюджета на домакинството, пазаруване, готвене, водене на здравословен начин на живот. През есента ще започне професионално обучение на младите хора по избрана от тях професия. Ще се търсят възможности за настаняване на работа и генериране на собствени приходи. Ще бъдат отделени средства и време за смислено организиране на свободното време - ваканции, екскурзии, спорт, хоби, посещения на културни събития.

За личностното и социално съзряване на настанените в Защитеното жилище младежи ще се грижат двама социални работници, трудотерапевт, психолог и медицинска сестра. Разкрити са 6 работни места на трудов договор и 8 - на граждански договор.

Важен критерий за оценка на всеки проект е неговата устойчивост. За да стане услугата перманентна, партньорът по проекта Община Бургас подготвя комплект документи за преминаване към делегирана от държавата социална услуга. Ако бъде гласувана на общински съвет и утвърдена от Агенция за социално подпомагане, социалната услуга ще бъде предоставяна след края на проекта, 31 март 2011 година от Община Бургас. Съществува безспорна потребност от функционирането на Защитеното жилище, защото пребиваващите в ДДЛРГ "Ал. Г. Коджакафалията" деца ще навършат пълнолетие през 2011 година - 9 души, 2012 - 8 души, 2013 - 11 души, 2014 година - 5 души. През следващите четири години в ДДУИ - село Кошарица 18 души ще навършат пълнолетие, 7 младежи в ДДУИ - село Искра, 13 души - СУПЦ в село Бата.

Всички тези млади хора се нуждаят от дом. Един от вариантите е Защитеното жилище в ж.к. "Меден рудник", организирано от Сдружение "Равновесие".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Процедурата за избор на нов главен прокурор
Телефонни измами
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: