Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Открива се отново един погубен символ на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:54 / 15.12.2008Коментари (0)1165
© Burgas24.bg
Един безвъзвратно погубен символ на Бургас се открива отново. Най-после след много години забрава оживя култовият каменен бял парапет над бургаския бряг. Каменният парапет, който не само е паметник на културата, но въплащава в себе си спомените и паметта на много поколения. Мястото на парапета бе любимо не само за жителите на Бургас, но и за всички гости на града. Единственото място до което неизбежно стигат всички, които искат да се разходят и да вдишат от величествената прелест на морето и залива.

Допреди 10 г. парапетът неизбежно привличаше всички абитуриентски събирания, сватби, тържествени или съкровени любовни срещи. Десетилетия наред той играеше своята хуманна роля да обединява около себе си хората и да смирява техните конфликти. Защото именно на това място се пресичат измеренията и там се усеща пределът между града и природата, между сушата и морето, между преходното и вечното, между ограниченото и материалното до безпредела на небето и хоризонта. Няма друга точка в Бургас, а и вероятно в България, което да разкрива пред човешкото око толкова богата природна красота и да вдъхновява душата с внезапен порив на благородни и чисти послания.

На 18-ти декември /четвъртък/ от 16.30 часа на самия Парапет гражданите ще могат да видят на едно място едни от най-обичаните и популярни бургаски творци. Ваньо Вълчев и Недялко Йорданов ще споделят съкровени стихове за Бургас. Съставите на Стефан Диомов - „Петте сезона" и детска вокална група „Морски песъчинки", ще влеят настроението и талантът на младото бургаско поколение в шоуто. Бардът на родния ни град Пламен Ставрев ще докосне най-нежните струни на китарата си и душите ни, а Бургаският духов оркестър и уникалните ретро автомобили от началото на века ще пресъздадат епохата, когато е строена изящната балюстрада.

Режисурата на спектакъла е поверена на известния бургаски театрален режисьор Симеон Димитров, който усилено репетира с актрисата Невена Цанева най-лиричните стихове на Христо Фотев, посветени на морето и бургаския бряг. Съпричастни ще бъдат кметът на града Димитър Николов и областният управител Любомир Пантелеев. Тържествен водосвет на парапета ще извърши архиерейският наместник Борис Беров.

Инициативата за концерта е на ПР агенция Имидж Едвъртайзинг, която осъществи и всички реставрационни строително - монтажни дейности, за да може огърлицата на бургаската Морска градина отново да грейне в пълния си блясък.

Тържеството и концертът са благотворителни и са коледен подарък от ПР агенция Имидж Едвъртайзинг, участниците и спомоществователите: Бургаска Строителна Асоциация, Русев-Комерс, г-н Георги Манев, г-н Тодор Тодоров, „Крисмар" ЕООД - Емил Андонов, Протехника Ивент, ТУТО, Община Бургас, „КИЗ-МН" ООД, Парти агенция Кригея, Автомотоклуб Ретро, център „Дигитал", Художествена Галерия „Петко Задгорски", Гимназия по туризъм „Асен Златаров", балет „ДЮН".

Държим да изкажем нашите специални благодарности и от името на цялата общественост на всички, които подпомогнаха и подкрепиха осъществяването на този колкото материален, толкова и символичен акт за възкресяването на Парапета на Бургас. За да имаме надеждата, че съграждането е по-силно от разрушението, че красотата е по-могъща от грозното в живота ни. За да покажем на потомците си, че не сме изгубили смисъла на приемсвеността на добрите и благородни качества от своите предци.

 




Още по темата: общо новини по темата: 4
19.12.2008 »
20.11.2008 »
21.09.2008 »
08.09.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: